Zoeken

Franse regering schrapt voorstel reflecterende kleding

10 december 2012
De Franse regering heeft haar voorstel waarin verplicht zou worden gesteld op de motor reflecterende kleding te dragen ingetrokken. Het voorstel was in strijd met Europese regelgeving.

Reflecterend Vest

In het Franse voorstel werd het voor motorrijders verplicht gesteld om kleding te dragen met ten minste 150 cm2 aan reflecterend materiaal. Het voorstel kreeg een storm van kritiek van Franse motorrijders en de MAG, die van mening waren dat het voorstel nergens op was gebaseerd.

Frankrijk staat de laatste jaren flink onder druk van de Europese Unie om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te brengen. Zo zijn het aantal snelheidscontroles geïntensiveerd, evenals de alcohol controles. Voor dat laatste werd het afgelopen jaar verkeersdeelnemers verplicht gesteld ten minste twee alcohol testers bij zich te hebben, daarnaast kwam het voorstel om motorrijders verlicht reflecterende kleding te laten dragen.

Dat laatste voorstel is nu van de baan, terwijl ook de verplichte alcoholtesters in Frankrijk hevig ter discussie staat. De zogeheten éthylotest is sinds 1 juli dit jaar in Frankrijk verplicht, maar omdat de productie achterbleef besloot de regering tot 1 november niet te beboeten.

Omdat de productie nog steeds niet voldoende is en testen moeilijk verkrijgbaar zijn is de handhaving onlangs opnieuw uitgesteld, nu tot 1 maart 2013. Het nut van de alcoholtester staat echter nog steeds ter discussie, waardoor het niet ondenkbaar is dat ook deze maatregel door de Franse regering zal worden teruggedraaid.