Zoeken

Frans Verhoeven met Yamaha in Dakar

6 september 2012
Frans Verhoeven komt met Yamaha uit in de Dakar Rally van 2013 en 2014. De Nederlandse coureur tekende een overeenkomst van twee jaar met Yamaha Motor Europe en Yamaha Motor Nederland.

Yamaha_Frans_Verhoeven

Het team ‘Yamaha Netherlands Verhoeven’ zal deelnemen met een Yamaha 450 viertakt met volledige ondersteuning vanuit Frankrijk, waar het centrum van Yamaha’s Rally Raid activiteiten ligt. De doelen zijn hoog. Zowel Yamaha als Verhoeven mikt op een top 5-klassering in de komende Dakar. 

Yamaha heeft een rijke historie in de Dakar Rally. Het won de eerste editie van de wereldberoemde race in 1979 – en de tweede in 1980 – met Cyril Neveu op de legendarische Yamaha XT500. In de jaren ’90 won Stéphane Peterhansel de rally met de Super Ténéré. In 1991 werden de eerste drie plaatsen zelfs bezet door de Super Ténéré. Ook nadat de rally vier jaar geleden naar Zuid-Amerika werd verplaatst, deed Yamaha het goed.

In de laatste Dakar won Hélder Rodrigues twee etappes. Hij eindigde als derde in het klassement. Yamaha schreef ook de laatste vier edities in de quad-klasse op zijn naam. Een top 5-klassering voor Verhoeven is een hoog, maar realistisch doel, meent Laurens Klein Koerkamp, racing manager van Yamaha Motor Europe. Ook Arno Sunnotel, directeur van Yamaha Motor Nederland, is bij met zijn nieuwe rijder.

Laurens Klein Koerkamp:
Nadat Hélder Rodrigues Yamaha verliet, zijn we op zoek gegaan naar een andere rijder met de kwaliteiten om in de top 5 te rijden. Verhoeven heeft de ervaring en de snelheid om dat te presteren.

 

Arno Sunnotel:
Ik geloof dat dit een combinatie is met de potentie om te winnen. Als de zwaarste rally ter wereld is de Dakar een belangrijk evenement voor Yamaha en de 450-machine. Het is geweldig als je dan een Nederlander vooraan hebt rijden – ook voor de Nederlandse markt.

Verhoeven gaat naar de Dakar met zijn eigen team, maar met volledige fabrieksondersteuning van Yamaha. Verhoeven reed in 2005 zijn eerste Dakar. Zijn beste resultaat bereikte hij in 2009, toen hij als achtste eindigde. Verhoeven behaalde tot nu toe drie etappezeges in de Dakar. In de editie van 2012 behaalde hij twee top 3-finishes.

Frans Verhoeven:
Ik heb de juiste mensen om me heen. Voormalig Dakarrijders Henk Vercoelen en Willy Wientjes helpen mij in de voorbereiding. Yamaha geeft me een monteur mee voor de technische ondersteuning. Ik ben bovendien op allerlei mogelijke manieren betrokken bij het opbouwen van de motor door Yamaha Frankrijk. Ik heb bewezen dat ik de kwaliteiten heb om etappes te winnen. Ik had een paar keer in de top 5 kunnen eindigen als ik niet tegen pech en mechanische problemen was aangelopen. Met de betrouwbaarheid en de snelheid van de Yamaha 450 hoop ik nu eindelijk te kunnen laten zien wat ik écht waard ben.

De Dakar Rally 2013 start op 5 januari in de Peruaanse hoofdstad Lima. Na 8000 kilometer door Peru, Argentinië en Chili is de finish op 20 januari in Santiago de Chile.