Zoeken

Drijfstang inderdaad boosdoener recall RSV4

2 februari 2010

We hadden het eigenlijk wel verwacht, maar nu is het officieel. Piaggio heeft namelijk bij het Amerikaanse NHTSA de recall van de RSV4 aangemeld, waarin wordt gesteld dat de inmiddels veelbesproken drijfstang de veroorzaker van het kwaad is.

Aprilia_RSV4_engine.jpg

De ellende begon voor Aprilia tijdens de introductie van de nieuwe RSV4R, toen in totaal vijf motorblokken de geest gaven. Met het schaamrood op de kaken ontdekten de Italianen dat de drijfstang hier de boosdoener was. Het probleem werd volgens de Italianen veroorzaakt door de nieuwe leverancier van de drijfstangen, die de drijfstangen richtte volgens een bepaald proces om aan de specificaties te voldoen, maar waarmee spanningen ontstonden die de levensduur en betrouwbaarheid van de drijfstangen negatief beinvloedde.

Werd in eerste instantie nog gedacht dat het probleem beperkt zou zijn tot de voor de lancering geproduceerde serie van 50 RSV4R’en, inmiddels is het probleem veel omvangrijker gebleken. De gewraakte drijfstangen werden namelijk in een veel omvangrijkere serie gemonteerd.

Om geen halve maatregelen te nemen is besloten om van alle motoren uit die serie het motorblok preventief te vervangen. In Amerika alleen al betreft het 335 RSV4 Factory en RSV4R motoren waarvan het complete motorblok moet worden gewisseld. Volgens Benelux importeur Tricolore betreft het in de Benelux slechts twee in België geleverde Factory modellen.