Zoeken

Doug Polen naar 10e Bikers Classics

28 juni 2012
Waar de Drentse hei dit weekend toneel is voor de 82e editie van de Dutch TT wordt bij onze zuiderburen dit weekend de 10e Bikers Classics verreden op het circuit van Spa-Francorchamps. Op de valreep heeft de organisatie hiervoor niemand minder dan tweevoudig SBK wereldkampioen Doug Polen weten te strikken.

Doug_Polen_1992

Het is voor het eerst in de 10-jarige geschiedenis van de Bikers Classics dat de machines uit het begin van het WK Superbike deel van het evenement zijn gaan uitmaken, en de organisatie heeft daarbij alles in het werk gesteld om deze nieuwe aanvulling op het classic racing evenement speciale aandacht te geven.

Nadat eerder Raymond Roche zijn komst naar de Bikers' Classics bevestigde, komt nu dus ook de derde wereldkampioen in de WK Superbike-geschiedenis naar Francorchamps. Doug Polen deed in 1989 al even van zich spreken door met een 'wild card' in het Japanse Sugo als Suzuki-coureur een WK-race te winnen. Twee jaar later maakte de race-wereld pas goed kennis met de coureur die uit zou groeien tot een fenomeen.

Op een Ducati van het Fast by Ferracci Team van de vermaarde tuner Eraldo Ferracci nam Polen in zijn eerste volledige WK Superbike-seizoen de wereldtitel over van Roche. Niet minder dan zeventien races wist de Amerikaan dat jaar te winnen. In 1992 prolongeerde Polen in zijn karakteristieke gepolijste rijstijl zijn titel dankzij onder meer negen overwinningen. Eén van die zeges behaalde hij tijdens het WK Superbike-weekend in Francorchamps.

De coureur uit Michigan keerde vervolgens terug naar het Amerikaanse Superbike-kampioenschap om daar de titel te veroveren. Op een Honda RC45 maakte Polen vervolgens weer zijn opwachting in het wereldkampioenschap, maar in 1995 kwam een einde aan zijn internationale Superbike-carrière. Met een zeer indrukwekkende erelijst van niet minder dan 27 overwinningen en veertig podiums in tachtig races.

De tweevoudige Superbike-wereldkampioen was echter nog niet verzadigd. Polen verlegde zijn werkterrein naar het WK Endurance – en met succes, want in 1997 en 1998 veroverde hij ook daar de wereldtitel in dienst van Suzuki en Honda. In zijn kampioensjaren schreef Polen bovendien de fameuze 24 Uren van Luik op het circuit van Francorchamps op zijn naam.

Twintig jaar na zijn WK Superbike-zege in Francorchamps is Polen met een Ducati 888 van vrijdag 29 juni tot en met zondag 1 juli een van de grote namen tijdens de Bikers' Classics. Met ook zijn voormalige concurrenten Raymond Roche, Fabrizio Pirovano, Stéphane Mertens, de eerste Britse Superbike-racewinnaar Terry Rymer en verder de legendarische Freddie Spencer en Amerika's eerste wegrace-wereldkampioen Steve Baker op de deelnemerslijst heeft de jubileumeditie van de Bikers' Classics alles in zich om andermaal een waar spektakel te worden.