Zoeken

Digitaal Loket Verkeer: digitaal beroep tegen Wet Mulder overtreding

27 januari 2014
In beroep gaan tegen een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau is vanaf vandaag een stuk gemakkelijker geworden. Het Openbaar Ministerie heeft het Digitaal Loket Verkeer geopend, waar verkeersovertreders digitaal in beroep kunnen gaan.

CJIB overtreding

Ongeveer 10 miljoen, dat is het aantal acceptgiro's dat door het CJIB in Leeuwarden jaarlijks wordt uitgeschreven, waarbij het merendeel de overschrijding van de maximum snelheid, rijden zonder gordel en door rood licht rijden betreft.

Van dat aantal tekenden het afgelopen jaar 450.000 mensen beroep aan, waarvan iets meer dan 10% direct in het gelijk werd gesteld. Van het restant lieten ongeveer 67.000 mensen de zaak voor de rechter komen en van dat aantal kreeg nog eens zo'n 10% gelijk.

Nu was dat bezwaar aantekenen nogal een gedoe, maar de tijd van enveloppen en postzegels is vanaf vandaag verleden tijd. Op de website van het Openbaar Ministerie kan vanaf vandaag met het CJIB nummer van de beschikking en een DigiD beroep worden aangetekend.

Via een stappenplan kun je uitleggen waarom je het niet met de boete eens bent, ook is er de mogelijkheid bewijsstukken te uploaden en kunnen flitsfoto's via het loket worden opgevraagd.

Het Digitaal Loket Verkeer geldt alleen voor overtredingen die onder de Wet Mulder vallen. Dat zijn lichte verkeersovertredingen zoals het overschrijden van de maximum snelheid tot 30 km/u. Wet Mulder overtredingen zijn op de beschikking gemarkeerd met de hoofdletter M.

Het Openbaar Ministerie kan op dit moment nog niet inschatten in hoeverre het onder de beroepsprocedures bedolven zal worden, maar het OM denkt desondanks dat het Digitaal Loket Verkeer de werkdruk zal verminderen, omdat met name door het verminderde papierwerk er efficiënter kan worden gewerkt.