Zoeken

Cross certificaat voor Motorcrossers verplicht

2 september 2010

MON-logo.jpgDe MON (Motorsport Organisatie Nederland) is gestart met de certificering van motorcrossers. In 2011 moet iedere motorcrosser in het bezit zijn van een MON Cross Certificaat. Certificering van de motorcross is volgens de organisatie een essentieel onderdeel om de veiligheid en de toekomst van de motorcross te waarborgen.

Waarom een Cross Certificaat?
Certificering is niet ongewoon in de sport. Een goed voorbeeld is de autosport. Wanneer je besluit om te gaan autoracen ben je verplicht eerst een racelicentie te halen. Een ander voorbeeld is de golfsport. Als je op een golfbaan wilt spelen moet je eerst een GVB (Golf-VaardigheidsBewijs) halen. Zelfs bij het voetbal dien je voordatje het veld betreed eerst te trainen met je team. Het is niet meer dan logisch dat ook crossers die voor de eerste keer het circuit op rijden uitleg krijgen en bewust worden van de basisbegrippen van motorcross om zo de veiligheid van de sport te verbeteren.

Voor nieuwkomers en jeugdige motorcrossers?
De MON  streeft ernaar om motorcross voor iedereen toegankelijk te maken waarbij veiligheid voorop staat. Het certificaat is in eerste instantie bedoeld voor nieuwkomers en jeugdige motorcrossers. Je besluit om te gaan motorcrossen, en dan? Je gaat naar de plaatselijke motordealer en koopt een crossmotor. Op het crosscircuit bij jou in de buurt krijg je als je geluk hebt instructie over welke kant je op moet rijden. Dit is natuurlijk overdreven, maar het gebeurt echt! Inmiddels zijn er bij veel clubs jeugd trainers aangesteld, maar er zijn nog steeds clubs waar dit helaas nog niet zo is.

Het initiatief wordt enthousiast ontvangen.
Vanaf het eerste moment reageert de crosswereld sceptisch op het Cross Certificaat. Na uitleg van de MON MX trainers wordt duidelijk hoe belangrijk het Cross Certificaat is en wordt het initiatief positief en enthousiast ontvangen. Na simpele voorbeelden te hebben gegeven uit de praktijk weet iedereen dat dit de realiteit is. Je crossbril schoonmaken achter een springbult, wat moet je doen als je motor stopt, heb je genoeg benzine in je tank? Het is niet alleen heel vervelend als je aan de andere kant van het circuit zonder benzine stil komt te staan maar je brengt ook jezelf en anderen onnodig in gevaar.

Dit gebeurt echt!
Om het Cross Certificaat kracht bij te zetten maakte de MON onderstaande kleine promotionele video, die op YouTube werd geplaatst.