Zoeken

Claudio Castiglioni overleden

17 augustus 2011
De motorwereld heeft vandaag een icoon verloren. In het ziekenhuis van Varese is vanochtend Claudio Castiglioni, voormalig eigenaar van Ducati en huidig president van MV Agusta, op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden.

Claudio_Castiglioni

Na jaren in het familiebedrijf dat zich had toegelegd op de productie van onderdelen te hebben gewerkt richtte Claudio Castiglioni in 1978 de firma Cagiva (CAstiglioni GIovanni VArese) op. Het bedrijf groeide zodanig dat Castiglioni in 1985 in staat was het destijds noodlijdende Ducati over te nemen. Bij Ducati stond Castiglioni aan de basis van de legendarische Ducati 916 en Monster 900. Twee jaar later nam Castiglioni het Zweedse Husqvarna over, en wist ook dit merk weer succesvol te maken.

In 1996 verkocht Castiglioni Ducati aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij TPG, waarna hij zich ging focussen op het merk MV Agusta, waarvan hij in 1991 de rechten had gekocht. Niet veel later werd de MV Agusta F4 750 Oro gepresenteerd, een nieuwe supersport die overduidelijk 916-genen had meegekregen. Husqvarna werd in 2007 aan het Duitse BMW verkocht.

Naast zijn passie voor motorfietsen was racen een van zijn grootste passies, en zijn gedrevenheid resulteerde in grote successen op mondiaal niveau. Zo werden met Cagiva wereldtitels in het WK Motocross gehaald, evenals overwinningen in de roemruchte Parijs-Dakar rally. Ook behaalde Cagiva succes in de 500cc Grand Prix. Onder zijn toezicht behaalde Ducati haar successen in het WK Superbike met de Ducati 851, 888 en 916. Husqvarna behaalde meerdere wereldtitels in de Enduro, Motocross en Supermotard.

Dat Castiglioni bovendien een slim zakenman was blijkt uit het feit dat hij tot twee maal toe MV Agusta wist te verkopen, om het daarna voor een fractie van dat geld weer terug te kopen. In december 2004 werd het noodlijdende MV Agusta voor € 70 miljoen aan Proton verkocht, dat het een jaar later voor het bedrag van € 1 weer van de hand deed. In augustus 2008 werd MV Agusta voor eenzelfde bedrag van € 70 miljoen aan Harley-Davidson verkocht, dat daarna zelf in de financiële problemen kwam en twee jaar later MV Agusta voor het luttele bedrag van € 3 weer aan Castiglioni terugverkocht.

Claudio Castiglioni's rol bij MV Agusta zal worden overgenomen door zijn zoon Giovanni, die de afgelopen maanden al het toezicht van zijn vader had overgenomen. De begrafenis zal op vrijdag 19 augustus om 14:00 uur plaatsvinden in de kerk van Brunella in via Crispi, Varese.