Zoeken

BMW patenteert verend zadel

17 augustus 2011
Een eeuw geleden was het springveer zadel de enige vorm van comfort op een motorfiets. Met de introductie van vering op de motorfiets stierf het zadel een stille dood, maar daar zou in de toekomst wel eens verandering in kunnen komen. BMW heeft namelijk een aantal patenten vastgelegd van een onder het zadel geplaatst dempingsysteem dat voor meer comfort moet zorgdragen.

Springer_Seat
Een verend zadel zó 1920? BMW denkt van niet

Volgens de patenten wordt bij BMW gewerkt aan een nieuw zadel dat is voorzien van een dempingsysteem dat impacts en trillingen van de motor absorbeert  en reduceert, om de rijder meer comfort te bieden. Het systeem gaat daarbij verder dan een veer en een demper, het geheel is elektronisch geregeld waarbij een sensor in het voorwiel oneffenheden in het wegdek gedetecteert.  De elektronische unit calculeert vervolgens vering en demping van het zadel en voilà, het comfort is daar. Nog voordat je als rijder normaal gesproken de hobbel zou voelen heeft het zadel 'm al geabsorbeert.

Of het nieuwe zadel daadwerkelijk zijn weg richting productie is de vraag. Het systeem mag voor 2011 begrippen misschien een hoog space odyssey gehalte hebben, maar zo een kwart eeuw geleden ook gedacht over ABS, Traction Control, Ride-by-Wire, Multi-Mappings en Wheelie Control.

Bron: Visordown