Zoeken

Belastingplan 2011 slecht voor motorrijders

27 september 2010

raivereniging_logo.gifDe belastingplannen die het demissionaire kabinet het komend jaar voor ons in petto heeft zijn ongunstig voor motorrijders. Volgens het voorgestelde Belastingplan 2011 wordt de motorrijtuigenbelasting (MRB) verhoging voor motorfietsen wordt wel doorgezet, terwijl de verhoging van diezelfde MRB voor personenauto’s wordt stopgezet.

Een vreemde zaak, stelt Eugène Daams, secretaris van de afdeling Gemotoriseerde Tweewielers van RAI Vereniging vast.  “Als we bij de personenauto’s de MRB niet verhogen lijkt het me niet meer dan logisch dat we bij gemotoriseerde tweewielers hetzelfde uitgangspunt aanhouden.”

Het argument van minister De Jager dat de verhouding tussen belastingdruk (laag) en externe kosten (relatief hoog) voor deze groep voertuigen te veel uit evenwicht is, en daarmee een andere behandeling rechtvaardigt, doet Daams af als “zeer slecht onderbouwd.” “Op dit punt hebben wij al eerder verzocht om buiten discussie staande feiten. Het rapport waarop de uitspraak van de minister is gebaseerd is flinterdun, hetgeen door de betrokken ambtenaren wordt bevestigd”, aldus Daams