Zoeken

Bajaj wil driehoeksverhouding met KTM en Kawasaki

28 september 2010

Het Indiase Bajaj Auto, dat enkele jaren geleden een samenwerkingsverband is aangegaan het Oostenrijkse KTM, wil graag met Kawasaki een driehoeksverhouding gaan beginnen. Doel van deze drievoudige samenwerking is de R&D en globale distributie van de drie bedrijven te gaan combineren.

bajaj-kawa-ktm-logo.jpg 

Volgens Rajiv Bajaj van Bajaj Auto is KTM enthousiast om lering te trekken uit Kawasaki's productiekosten structuur, en is Bajaj enthousiast om het bestaande partnerschap met Kawasaki te verbreden. Bajaj zei tevens dat er geen directe deelneming in het aandelenkapitaal van Bajaj in Kawasaki, of visa versa, is te verwachten. Het zou dus puur een samenwerkingsverband betreffen, geen -gedeeltelijke- overname zoals de Indiase mulitnational met KTM heeft gedaan.

Volgens het Indiase Bikeadvice zou een samenwerking voor alle drie de merken een win-win situatie zijn, aangezien men niet in elkaars vaarwater zit. Bajaj is sterk in het goedekope segment, KTM is sterk in het offroad segment en Kawasaki bevind zich in het dure segment van hoogvermogende motorfietsen. Door gebruik te maken van elkaars netwerk zouden kosten kunnen worden bespaard, distributie worden verbeterd en het vollume toenemen.

Bajaj heeft al sinds 1986 een samenwerkingsverband met Kawasaki. Zo werden enkele Bajaj modellen door Kawasaki ontwikkeld en worden bijvoorbeeld in de Filipijnen jaarlijks 100.000 Bajaj motorfietsen via het Kawasaki dealernetwerk verkocht. Kawasaki op haar beurt verkoopt haar Ninja's in India via het Bajaj netwerk. In 2007 nam Bajaj 14,5% aandeel in KTM, en vergrootte haar aandeel niet veel later tot 35,2%. Eind dit jaar zal op de EICMA in Milaan de eerste vrucht van die samenwerking, de Duke125 worden gepresenteerd.

Bron: Bikeadvice.in