Zoeken

Agostini krijgt speciale T-Max 530 voor 70e verjaardag

19 juni 2012
Het afgelopen weekend, tijdens de Britse Grand Prix in Silverstone, vierde racelegende Giacomo Agostini zijn 70e verjaardag. Om dat op passende wijze te vieren had Yamaha voor de coureur die nog steeds het record voor Grand Prix raceoverwinningen in handen heeft een speciaal verjaardagsfeest georganiseerd.

Giacomo_Agostini_70_1

Met 122 Grand Prix overwinningen en 15 wereldtitels is Agostini nog steeds 's werelds meest succesvolle Grand Prix wegrace coureur ooit. Agostini begon zijn carrière in 1963 bij Moto Morini, maar werd pas succesvol nadat hij twee jaar later de overstap naar MV Agusta maakte. Dat jaar (1965) werd Ago meteen vice-wereldkampioen in zowel de 350cc als de 500cc, om een jaar later de 500cc wereldtitel in de wacht te slepen.

In 1968 werd Agostini na 3 vice-wereldtitels ook wereldkampioen in de 350cc, terwijl hij voor de derde opeenvolgde keer de 500cc wereldtitel in de wacht wist te slepen. Tot en met 1972 bleef Agostini wereldkampioen in beide raceklassen, in zijn laatste seizoen (1973) bij MV Agusta werd Ago nog wel wereldkampioen in de 350cc, maar moest hij in het 500cc kampioenschap genoegen nemen met de derde plaats.

In 1974  maakte Agostini de overstap naar Yamaha. Tot grote successen als bij MV Agusta kwam het niet meer, maar hij wist wel Yamaha haar eerste wereldtitel in zowel de 350cc als de 500cc te geven. In de 350cc gebeurde dat in zijn debuutjaar bij de Japanse fabrikant, terwijl de 1975 500cc wereldtitel tevens de boeken in is gegaan als de eerste wereldtitel die met een tweetakt machine werd behaald.

Ondanks dat Agostini 'slechts' twee wereldtitels met Yamaha wiste te behalen, en 'slechts' drie seizoenen voor het Japanse merk reed (in 1976 keerde Ago kortstondig terug naar MV Agusta, in 1977 sloot hij zijn Grand Prix carrière op een Yamaha af), heeft hij in die korte tijd veel voor het merk betekend.

Zo veel dat Yamaha afgelopen zaterdag, op zijn verjaardag, een speciaal feestje voor de legende had georganiseerd. Bij het feestje waren niet alleen de Yamaha coureurs Lorenzo, Spies, Crutchlow en Dovizioso aanwezig, maar tevens ex-coureurs Loris Capirossi, Phil Read, John Cooper, Angel Nieto, Franco Uncini en Jim Redman, MotoGP promotor Carmelo Ezpeleta en Yamaha Classic Racing Team principaal Ferry Brouwer aanwezig.

Giacomo_Agostini_70_2

Tijdens het feestje kreeg Agostini een T-Max 530 overhandigd, die in dezelfde kleurstelling was gespoten als de YZR500 OW23 racer waarmee hij in 1975 de 500cc wereldtitel bemachtigde. Agostini was erg ontroerd door het geschenk, en verklaarde op deze manier wel elk jaar zijn verjaardag te willen vieren.

Giacomo Agostini:
Ik wil mijn dank uitspreken naar Yamaha voor het organiseren van deze speciale avond. Het is fantastisch om mijn vrienden en familie uit de paddock hier te hebben om samen met mij te vieren. Mijn gevoel met Yamaha is altijd goed geweest en vandaag voel ik me nog méér deel van de familie. Mijn T-Max is een prachtig kado, het enige probleem nu is dat ik ieder jaar een feest als dit zou willen vieren.