Zoeken

Afsluiting dreigt voor bergpassen Franse Vogezen

29 januari 2013
In Nederland en Duitsland kennen we het al, wegen die in het weekend voor motorrijders afgesloten zijn. Het fenomeen lijkt nu ook naar Frankrijk over te waaien, nu het departement Haut-Rhin heeft aangegeven bijna alle bergpassen in de Vogezen 's weekends voor motorrijders af te willen gaan sluiten.

Vogezen

We worden er helaas steeds meer mee geconfronteerd, met prachtige stuurwegen die in het weekend voor motorrijders worden afgesloten. In ons eigen land zijn het voornamelijk de dijkwegen die telkens ter discussie staan, terwijl in Duitsland al verschillende wegen in de Eifel, het Pfalzerwald en het Schwartzwald 's weekends non grata voor motorrijders zijn geworden.

Ook de prachtige bergpassen in de Vogezen lijken nu in de weekenden verboden terrein voor motorrijders te worden. Volgens bestuurder van het Franse departement Haut-Rhin Alain Perret, die samen met de voorzitten van het algemeen bestuur Charles Buttner de afsluiting ter discussie heeft gebracht, zijn de vele motorongevallen reden om de bergpassen 's weekends af te sluiten. Van alle bergpassen zouden er slechts drie open blijven voor motorfietsen.

Op de aankondiging op de website van het Franse departement volgde een stormvloed van kritiek, onder andere van de FFMC (Fédération Française des Motards en Colère), die zelfs online een petitie regelden om zoveel mogelijk handtekeningen tegen het besluit te verzamelen. In reactie heeft Perret nu aangegeven dat het 'slechts' een studie betrof en dat geen enkele maatregel zal worden genomen zonder overleg met alle betrokken partijen.

Voorlopig lijkt de maatregel dus van de baan, maar het zal ongetwijfeld de komende tijd in het departement een belangrijk agendapunt blijven.