Zoeken

ACEM tegen verplicht stellen ABS

8 december 2010

Of we het willen of niet, er wordt in de EU gewerkt aan nieuwe homologatie-eisen die vanaf 2017 ABS op motorfietsen verplicht gaan stellen. Het Europese vervond van motorfabrikanten, de ACEM, is hier op tegen en pleit voor een uitzonderingspositie voor bepaalde typen motorfietsen.

Stefan_Pierer.jpg

Hoewel de ACEM zich zeker is bewust van het positieve effect van ABS op motorfietsen is de organisatie tegen het structureel verplicht stellen van ABS, omdat dit bij bepaalde motorfietsen technisch niet mogelijk is. ACEM president Stefan Pierer verklaarde tegenover het Duitse Motorrad hierover met de Europese Commissie in beraad te zullen gaan.

Volgens Pierer steunt de ACEM zowel de technische ontwikkelingen als regelgeving op het gebied van ABS, maar dat er wel ruimte moet zijn om bepaalde modellen uit te sluiten. In een stellingname van de ACEM wordt gesproken over technisch onrealistische verzoeken, zoals ABS op Enduro's en motormodellen van kleine fabrikanten. Het per wet verplicht stellen van ABS zou bij deze motorfietsen technisch niet uitvoerbaar zijn.

Om ABS bij Sportenduro's niet verplicht te stellen wil de EU commissie dit type motorfietsen uit de typegoedkeuring halen, maar dit is volgens Pierer niet de oplossing. Uitsluiting voor typegoedkeuring betekent namelijk dat homologatie voor op straat niet meer mogelijk is. Om die reden pleit de ACEM dan ook om geen regelgeving in te voeren per segment, maar naar de technische specificaties van elk afzonderlijk model te kijken.

Bron: Motorrad