Zoeken

Aantal verkeersdoden onder motorrijders in 2011 opnieuw gedaald

19 april 2012
Het aantal dodelijke slachtoffers van een verkeersongeval onder motorrijders is in 2011 opnieuw gedaald. Dit blijkt uit de cijfers over verkeersdoden die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepresenteerd.

Motorcycle_crash

De afgelopen jaren laten een dalende trend zien. Zo waren er in 2004 nog 91 slachtoffers. In 2010 was het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders 63. In 2011 is dit aantal verder gedaald naar 52 slachtoffers. Als belangenvereniging zet de KNMV zich in om de verkeersveiligheid van motorrijders te vergroten.

Patrice Assendelft, directeur van de KNMV:
Het is op zich goed nieuws dat ook dit jaar het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders weer is gedaald. Toch is ieder slachtoffer er één te veel. De cijfers van het CBS laten zien dat we op de goede weg zijn. Deze daling motiveert ons dan ook om door te gaan met belangenbehartiging, voorlichting en voortgezette rijopleidingen om deze positieve ontwikkeling ook de komende jaren door kunnen te zetten. Het is daarnaast van belang dat de verkeersveiligheid van motorrijders onder de aandacht blijft van beleidsmakers, automobilisten en motorrijders zelf.

Assendelft verwijst naar het Strategisch Plan Verkeersveiligheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarin motorrijders als kwetsbare verkeersdeelnemers worden aangemerkt. Verkeersveiligheid staat hoog op de agenda van de minister, die het aantal verkeersslachtoffers onder motorrijders de komende jaren verder naar beneden wil brengen. Volgens Patrice Assendelft gaat het bij de meeste ongevallen om een voorrangsconflict waarbij vooral het kijkgedrag van de motorrijder zelf, maar ook die van de automobilist een belangrijke rol speelt.

Patricer Assendelft:
Zeker aan het begin van het seizoen vallen er relatief veel slachtoffers. Motorrijders moeten na de winter weer wennen aan het motorrijden en automobilisten moeten weer wennen aan motorrijders op de weg. Zodra het lekker weer wordt, pakken veel mensen namelijk weer de motor.