Zoeken

6 Heures de Spa: Racing for fun op hoog niveau

3 augustus 2011
Ooit was het toneel voor de legendarische 24 Heurs Du Spa-Francorchamps, maar daar kwam plotsklaps een eind aan toen het circuit zijn officiële FIM status verloor. De Belgische organisatie DG Sport heeft het endurance racen echter een nieuw leven ingeblazen met de 6 Heures Moto de Spa-Francorchamps, die dit jaar van 12 t/m 14 augustus zal worden verreden.

6-uurs_Francorchamps_start

De 6-uren van Spa-Francorchamps maken deel uit van het BMEC, het Belgisch Endurance Kampioenschap, dat twee jaar geleden in het leven werd geroepen. In amper twee jaar tijd kan het kampioenschap al rekenen op een grote interesse, er zijn niet alleen steeds meer teams die inschrijven maar er zijn ook steeds meer teams die zich heel goed voorbereiden, in alle categorieën van het kampioenschap.

Naast het scratch kampioenschap hebben de organisatoren onder leiding van Olivier Aerst immers heel precieze regels opgesteld om zo iedereen gelijke kansen te bieden. Zo mogen gerenommeerde rijders zoals Werner Daemen, die er 13 augustus ook zal bij zijn, of Grégory Fastré, de nieuwe Belgisch kampioen Superbike, enkel een team vormen met een rijder van lager niveau. Het reglement laat ook het gebruik toe van één, twee of drie machines. Zo kan elke coureur desgewenst met zijn eigen motorfiets rijden.

Er zijn verschillende klassen opgericht (scratch, 600cc, meer dan 600cc en Trophy) zodat elke deelnemer betrokken blijft tijdens de wedstrijden en ook tijdens het seizoen. Een seizoen gevuld met wedstrijden van verschillende lengte op Spa-Francorchamps, Zolder, Dijon-Prenois en Mettet, , gaande van 500 km over 2 uren, 4 uren tot 6 uren. In functie van de lengte van de wedstrijden varieert de coëfficiënt van de te behalen punten. Zo zullen de punten in Spa-Francorchamps dubbel tellen, wat zeker en vast wel zal zorgen voor heel wat verandering in de actuele klassementen.

De endurance race op Spa-Francorchamps heeft een goed gevulde agenda. Na de trainingssessies op vrijdag zal op zaterdagmiddag om 14:30 de 6-uurs race middels de welbekende 'Le Mans start' van start gaan. Op zondag zullen aansluitend sprintraces uit het Belgisch en Nederlands wegracekampioenschap worden verreden. Daarnaast zullen tal van activiteiten naast de baan worden georganiseerd. Zo zullen de DJ's van The Surfing Leons zaterdag vanaf 22:00 uur de Pit Brasserie omvormen tot een heuse discotheek en zal op zondag Stuntrijder Bleuk met zijn Kawasaki's een aantal stunts uitvoeren.

Om het evenement te promoten worden kortingen van 20 tot 33% gegeven op de toegangsprijzen bij de aankoop van de tickets in de voorverkoop via www.tickets4sale.be.