Zoeken

29 augustus ONK zijspancross in Varseveld

21 augustus 2010

Zondag 29 augustus wordt in Varsseveld de zesde en voorlaatste ONK motorcross voor de zijspannen, quads en MX3 verreden. In alle drie klassen verloopt het Nederlands Kampioenschap bijzonder spannend en zijn er felle duels te verwachten op het snelle Vennebulten crosscircuit van Varsseveld.

ONK_zijspancross.jpg
Foto: Eddy Koedijk

De VAMAC zorgt voor een unicum. Nadat eerder dit jaar, op 2 mei, de MX1, MX2 en damesklasse al te gast waren in Varsseveld voor hun ONK-wedstrijd, rijden de laatste zondag van augustus de overige drie klassen hier voor de ONK-punten. Door het grote aanbod aan organisatoren gebeurt het zelden tot nooit dat er in één seizoen twee ONK-wedstrijden op één baan gehouden worden, voor toporganisator VAMAC maakte de KNMV echter graag een uitzondering.

In de zijspanklasse zal uiteraard meervoudig wereldkampioen Daniël Willemsen met Gertie Eggink aan de start verschijnen. Het duo gaat in 2010 weer fier aan kop in het wereldkampioenschap, in het ONK doen ze dat echter niet, omdat de uit Lochem afkomstige Willemsen een ONK-wedstrijd mistte vanwege een woestijnrally. Maar zeker weten dat hij in Varsseveld, één van zijn favoriete banen waar hij sinds 1998 al negen keer een wedstrijd won, wil laten zien dat hij in 2010 weliswaar geen Nederlands Kampioen zal worden, maar wel verreweg de snelste rijder is.

De strijd aan de kop van het ONK-klassement zal zonder Willemsen/Eggink allerminst saai zijn, want nu krijgen juist de andere teams de kans om uit de schaduw te treden. Zoals de broers Carlo en Tom van Duijnhoven, of het aanstormende talent Etienne Bax/Ben van den Bogaart. Zij staan nu één en twee in de tussenstand met slechts 8 punten verschil; er kan dus nog van alles gebeuren.

In de MX3 gaat de titelstrijd tussen Maikel Swanenberg, Oscar Vromans, Richard Nugteren en Marco Langebach. Ook hier is de titelstrijd allerminst gestreden. Vanuit de Achterhoek gaat natuurlijk de meeste aandacht uit naar regerend MX3-kampioen Hans Berendsen uit Hengelo (Gld), die dit jaar weinig geluk kent in het ONK en nu achtste staat, maar de laatste tijd veel in Varsseveld heeft getraind om zijn huid zo duur mogelijk te verkopen.

Tot slot strijden de Quads in Varsseveld om de ONK-punten. Vorig jaar had Varsseveld de primeur van de eerste EK-quadcross in Nederland en dat werd zo’n succes dat de KNMV onmiddellijk ook een ONK-serie voor deze vierwielers in het leven heeft geroepen. En de ONK-strijd is er meteen eentje om je vingers bij af te likken: de eerste drie rijders in de tussenstand staan voor de ONK in Varsseveld slechts zes punten uiteen. Mike van Grinsven uit Heesch gaat aan de leiding, maar de beide Belgische Quadrijders Davy de Cuyper en Jan Vlaeymans liggen op de loer en willen de eerste ONK Quadtitel graag meenemen naar België.

Trainingen beginnen zondag 29 augustus om 10.00 uur en om 12.30 uur valt het starthek voor de eerste keer. Het Varsseveldse motorcrosscircuit De Vennebulten is erg goed bereikbaar: het is te vinden aan de N18 (de grote weg van Varsseveld naar Lichtenvoorde), tegenover café De Radstake.

De entree bedraagt 15 euro. Jeugd tussen 10 en 15 betaalt 5 euro en onder de tien mag je onder begeleide gratis naar binnen.