Zoeken

25 jaar Brommerraces: jubileumevenement in Berghem

20 februari 2012
Brommerraces, je zou het misschien niet zeggen maar na 25 jaar zijn ze nog steeds mateloos populair. Ter gelegenheid van dit gouden jubileum wordt het weekend van 23 en 24 juni een speciaal jubileumevenement gehouden in Berghem.

formuleklasse_1992

Toen Corne Kops in 1987 tijdens zijn vakantie in Frankrijk jonge snelheidsduivels over het circuit zag racen op hun automaat-brommers, wilde hij dit ook mogelijk maken voor de jeugd in Nederland. Kops, destijds mede-organisator van de wegraces in Almere,  zag hoe de jeugd genoot van de wegracesport en wilde dat in Nederland ook mogelijk maken. Maar waar men in Frankrijk veel kleine, vaste circuits tot hun beschikking had, waren er in Nederland maar weinig mogelijkheden. Daarom besloot Kops ‘brommerdagen’ te organiseren op wieler- en kartbanen. Naast de baan werd er verkeersveiligheid bijgebracht en op de baan kon er worden geraced. In 1988 werd de eerste brommerdag gehouden op een wielerbaan in Nijmegen. Dit was een succes en onder de vlag van de SOW werd de jaren erna een kampioenschap verreden op een tiental verschillende circuits. In 1992 werd vervolgens de SOBW opgericht.  Jeugd die nog  niet over een motorrijbewijs beschikte kon eindelijk kennis maken met de wegracesport, iets dat uniek was voor die tijd.

Door de jaren passeerden verschillende klassen de revue zoals automatenklassen, twee- en viertakt schakelklassen en de ‘juniorcup/productierace klasse’, welke ook bij de ONK-wegraces op Zandvoort en Assen uitkwam. Hierin kwamen onder andere Jarno Janssen, Harold de Haan, Paul Mooijman en Wilhelm van Leeuwen op Yamaha TZ50 en Aprilia RS50 uit. Andere bekende namen die in de brommerrace begonnen zijn Barry Veneman, Randy Gevers, Joan Veijer, Raymond Schouten, Kervin Bos en Arie Vos.

molenaar_nsf_cup_2011

Met het verdwijnen van de tweetakt uit het straatbeeld deden de viertakten hun intrede in de brommerrace. Sinds drie jaar komt de Molenaar NSF100 cup uit bij de SOBW-races. De eerste kampioen die deze klasse voortbracht, Scott Deroue, is inmiddels vaste deelnemer in de Red Bull Rookies Cup. Voor komend jaar staat er zelfs een Yamaha R125 klasse op het programma.

De brommerraces zijn nog altijd populair en daarom kan de SOBW dit seizoen 25 jaar brommerrace vieren. In het weekend van 23 en 24 juni staan er dan ook een aantal activiteiten op het programma. Op zaterdag 23 juni zal er op Circuit Park Berghem een voor het kampioenschap tellende racedag worden verreden. Op zondag 24 juni wordt het jubileum gevierd. Naast speciale races voor de vaste SOBW deelnemers en een Molenaar NSF 100 race waaraan Zuid-Afrikaanse gastrijders zullen deelnemen, zullen er tal van machines van het eerste uur te bewonderen zijn. Deze zullen ook op de baan te zien zijn in de Pre-2000 klasse en als klap op de vuurpijl zal de NSF-Allstars klasse worden verreden. Onder andere Joan Veijer, Rob Verhoef, Niek Leeuwis, Barry Veneman en Gerard Rike zullen het hierin op de Honda NSF100 machines van Arie Molenaar tegen elkaar opnemen.

Oud-coureurs, vrijwilligers en belangstellenden zijn van harte welkom op Circuit Park Berghem, de toegang is gratis.