Zoeken

1992 Senior TT verkozen tot beste Isle of Man TT ooit

3 februari 2011

De 1992 Senior TT is door racefans uitverkozen tot beste race ooit over de roemruchte 'mountain course' van het eiland Man. De 1992 Senior TT ontvouwde zich tot een ware thriller tussen Steve Hislop en Carl Fogarty, waarbij over en weer nieuwe ronderecords werden gezet.

IOMTT_Hislop_stamp.jpg
Foto: iomtt.com 

1992 was het jaar dat Carl Fogarty in de Senior TT met een gemiddelde snelheid van 123,61 mijl per uur (198,93 km/u) een nieuw ronderecord wist te zetten dat pas in 2000 door Dave Jefferies zou worden gebroken. Zowel Fogarty als Hislop kwamen reden dat jaar op voor hun vreemde motoren, Fogarty op de Loctite Yamaha en Hislop op Ron Haslam's John Player Special gesponsorde Norton wankelmotor, en moesten het daarmee opnemen tegen de beduidend sterkere Honda Racing's RC30's.

Hislop startte die race als 19e, en had daarmee beduidend meer verkeer dan Fogarty, die als 4e aan de wedstrijd was begonnen. Tijdens de race werd over en weer het ronderecord aan flarden gereden en was het verschil tussen beide coureurs nooit groter dan 7,4 seconden. In de laatste ronde wist Hislop een klein gat te slaan met Foggy, die in een ultieme poging het gat te dichten het ronderecord op 123,61 mph zette maar uiteindelijk op 4,4 seconden als tweede werd afgevlagd.

Meer dan de helft van de kiezers stemden voor deze historische 1992 Senior TT. Op de tweede plaats eindigde de 2000 Formula 1 TT, waar Joey Dunlop van Dave Jefferies wist te winnen. Op de derde plaats eindigde het spannende gevecht tussen Ryan Farquhar en Ian Hutchinson in de 2010 Superstock TT, een race die Hutchinson met een verschil van 1,32 seconden wist te winnen.

De racefans konden in de pol kiezen uit een lijst van 10 wedstrijden die door toonaangevende figuren uit de road-racing wereld, inclusief John McGuinness, Ian Hutchinson, Michael Dunlop en Dave Molyneux alsmede als ex rijders and TT commentatoren Charlie Williams en Steve Parrish en Motor Cycle News journalist Gary Pinchin was samengesteld.

De Isle of man Post Office heeft deze shortlist op een set van 10 postzegels gezet als onderdeel van het eeuwfeest dat dit jaar tijdens de 2011 Isle of Man TT zal plaatsvinden. Een selectie van TT postzegel merchandise waaronder deze postzegels zal in april worden uitgebracht en beschikbaar zijn op de website www.iomstamps.com