Zoeken

Reisverhaal: Per motor door India

Pagina 6

6 mei 2005
Inhoudsopgave
Reisverhaal: Per motor door India
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6

Tsunami

Chaos op het strand.

Aan het eind van onze vakantie besluiten we nog een paar dagen rustig aan te doen aan de oost-kust van Tamil Nadu. Lekker even relaxen aan de zee, in het inmiddels bekende Mammallapuram. Dit pakt heel anders uit. Op tweede kerstdag om 6.30 voel ik wat lichte aardschokken. Dat was voor het eerst dat ik dat van mijn leven voelde, dus ik was niet echt verontrust. Het schijnt in India nou eenmaal vaker voor te komen. Om ongeveer 9.00 uur zag ik opeens allemaal mensen met paniek in hun ogen rennen. Ik keek waar zij naartoe keken en zag tot mijn schrik de zee op de begane grond door het hotel heen stromen. Ons hotel stond zo"n 500 meter van de kust vandaan. Wijzelf zaten op de eerste verdieping. Langs de trap naar beneden ging niet meer, omdat daar het water al te hoog stond. Ik schreeuwde naar mijn vriendin dat we moesten vluchten en we zijn toen via een schuurtje naast het hotel naar beneden gesprongen aan de niet-zeekant van het hotel. Ik zag nog hoe mijn brave Bullet (die op de begane grond van het hotel stond) werd overstroomd door water. Ik begreep, omdat ik de aardschokken had gevoeld, dat dit een vloedgolf moet zijn geweest en dat de hotels en restaurants die dichter bij het water stonden veel erger getroffen moesten zijn. Daarop zijn we toen naar het strand gelopen. Wat we daar zagen was ongelofelijk. Het begon met een boot die in een tempel was geboord.

Een boot was door de tempel geslagen.

Het restaurant waar we de vorige dag hadden gegeten was er gewoon niet meer. Alleen een stukje van de fundering en stukjes muur stonden er nog. Overal lagen vissersbootjes. Toen we daar liepen begon het water weer gevaarlijk snel te stijgen. We besloten toen om maar naar de 'tempelberg', die 20 meter hoog is, te gaan. Een groot deel van de bevolking zat daar al. We hebben daar een hele tijd gezeten en naar Nederland gebeld om te horen wat er gebeurd was. Nadat we zeker wisten dat het veilig was, zijn we weer naar beneden gegaan. Uiteraard wilde de motor niet meer starten. Op het moment dat ik dat probeerde spoot er zeewater uit de uitlaat. Maar nadat het water eruit was gelopen en een nieuwe bougie erin was gegaan deed die het toch weer. Wat een geweldige motor.

Het restaurant waar we de avond ervoor hadden gegeten.

We zijn naar Chennai teruggereden, motor ingeleverd en met gemengde gevoelens naar Bangkok gevlogen om van daaruit naar Laos te gaan. De immense tragedie die we op het eind hebben meegemaakt, mag niet overschaduwen dat India een apart en prachtig land is, met meest vriendelijke mensen. En de Bullet? Die verdient eigenlijk een standbeeld en ik vind het leuk dat die (als 500cc) weer verkocht wordt in Europa.