Zoeken

Ducati GT1000 vs. Moto Morini 9,5

Ducati GT1000 vs. Moto Morini 9,5

26 juni 2008
Inhoudsopgave
Ducati GT1000 vs. Moto Morini 9,5
2: Een klassieke vormgeving...
3: ...in een modern jasje
4: Moto Morini 9.5
5: Ducati GT1000
6: Conclusie
7: Technische gegevens

Moderne Klassiekers

GT1000_9,5_IMG_8068.jpg

Al zolang als de mensheid bezig is dingen te ontwerpen om ons dagelijkse leven te vergemakkelijken wordt met regelmaat een greep uit het verleden gedaan. Kleding ontwerpers doen het al sinds jaar en dag, net als popmuzikanten die met regelmaat oude deuntjes uit de kast halen en het vervolgens een cover noemen. Toch duurde het bijna een eeuw voordat de automotive industrie zich ook met dit spel ging bezighouden. GT1000_9,5_IMG_8110.jpgVolkswagen zette de trend toen het de nieuwe Beatle, eh... Beetle introduceerde, en werd al ras gevolgd door BMW dat de Mini Cooper in nieuw leven inblies en recentelijk deed Fiat hetzelfde met de Fiat 500.

Dat ook in de motorwereld de term retrostyling zijn intrede zou doen was dan ook gewoon een kwestie van tijd. En terwijl enerzijds fabrikanten dus volop bezig bleven elkaar onder invloed van wegraceklassen als het WK Superbike of de MotoGP, elk jaar op sportief gebied te overtroeven ontstond anderzijds juist een groeiend segment waarvan juist niet die laatste Pk of aerodynamische stroomlijn van doorslaggevend belang was. Motorfietsen waarmee ontwerpers terug naar de basis van het motorrijden gingen en waarbij de lijfspreuk 'minder is meer' van toepassing was.

Een van de eerste merken die zich daar serieus mee bezig ging houden was Kawasaki, dat - even de Zephyr modellen buiten beschouwing latend - dat in 2000 de W 650 introduceerde, een échte retro-classic. Toch waren het de Europeanen die in dit opkomende segment het heft in handen namen. Triumph kwam met een classic line-up en vond al snel navolging in Ducati die precies datzelfde deed.

Het gedachtegoed achter deze motoren is simpel doch doeltreffend: inspelen op het nostalgische gevoel van de mens die graag van tijd tot tijd in deze drukke wereld even wil onthaasten. Wij namen twee van die fietsen, de Moto Morini 9.5 en de Ducati GT1000 ter hand om een week lang terug in de tijd te gaan.

GT1000_9,5_IMG_8105.jpg

Tekst: Robert-Jan Dijkman
Foto's: Ed Smits