WK Superbike Laguna Seca: Emotionele zege Race 2 voor Davies

15 juli 2019
Door de critici was hij al afgeschreven, maar in Laguna Seca heeft Chaz Davies een eerste emotionele overwinning met de Panigale V4 R behaald. De 32-jarige coureur uit Wales domineerde race 2 van kop tot staart en finishte ruim 3 seconden voor Jonathan Rea, die dankzij opnieuw een DNF van Alvaro Bautista zijn voorsprong in het wereldkampioenschap tot 81 punten heeft vergroot. Toprak Razgatlioglu maakte het podium compleet, Michael van der Mark viel uit met een technisch probleem.

Vijftien maanden na voor het laatst op de hoogste trede van het podium te hebben gestaan in Race 2 in Motorland Aragon lachte het geluk Chaz Davies eindelijk weer eens toe. Waar teamgenoot Bautista een verpletterende start had van zijn eerste seizoen WK Superbike en de Panigale V4 R, kon de drievoudig vicewereldkampioen zijn draai maar niet vinden op de nieuwe viercilinder Ducati.

Op Ducati's thuiscircuit Imola leek het tij te keren voor Davies. In Superpole had hij zich op de pole position gekwalificeerd en leek eindelijk voor het podium te kunnen gaan, maar viel in Race 1 uit met een technisch mankement. In de Tissot Superpole sprintrace finishte Davies op het podium, waarna de Race 2 als gevolg van hevige regenval werd geannuleerd.

Daarna leken de problemen bij Davies weer terug. Waar Bautista opnieuw dominant was in Jerez kwam Davies niet verder dan een 7e plaats in Race 1 en een 10e plaats in de Tissot Superpole race en ook in Misano en Donington Park speelde Davies geen rol van betekenis.

In Laguna Seca vielen de puzzelstukjes voor Davies eindelijk op z'n plaats. Aan het eind van de eerste dag had Davies de snelste tijd genoteerd, miste op zaterdagochtend in Superpole de pole position op een haar (9 duizendste seconde om precies te zijn) en wist in Race 1 Rea 10 ronden lang het vuur aan de schenen te leggen, om uiteindelijk op 5 seconden van de viervoudig wereldkampioen als tweede te worden afgevlagd.

In de Tissot Superpole sprintrace had Davies een betere start en nam direct kopstart in de race, maar had de pech dat de race al na een ronde werd afgevlagd en Rea bij de herstart beter wegkwam, waardoor hij opnieuw genoegen moest nemen met een tweede plaats.

Davies wist wat hem in Race 2 te doen stond en deed precies dat, bij het doven van het rode licht nam Davies kopstart in de race en wist in de beginfase de druk van Jonathan Rea te weerstaan. Rea had tussen de Sprintrace en Race 2 kleine aanpassingen aan de ZX-10RR laten doen, maar dat pakte in de race totaal verkeerd uit. De voorkant, hét sterke punt van de ZX-10RR, voelde veel minder stabiel aan waardoor hij telkens moeite had om de bocht af te maken en geen antwoord had op een supergemotiveerde Chaz Davies.

Rea probeerde het in het begin van de race nog wel, maar na enkele momenten aan de voorkant te hebben gehad koos Rea eieren voor z'n geld. Aan het eind van de eerste ronde had de enige coureur die Rea van z'n vijfde wereldtitel af kan houden Alvaro Bautista het voor gezien gehouden en de Panigale V4 R in de pitbox geparkeerd. De pijn in zijn schouder als gevolg van zijn crash in de Sprintrace was voor Bautista te veel van het goede geweest.

Met een voorsprong van ruim drie seconden op Rea werd Chaz Davies als winnaar afgevlagd. De derde en laatste podiumplaats ging opnieuw naar Toprak Razgatlioglu, die na een supergoede start het tempo van Davies en Rea niet had kunnen volgen en een eenzame race op de derde plaats had gereden. Op de streep had de Turkse coureur vijf seconden voorsprong op Alex Lowes, die lange tijd in het achterwiel had gezeten van de wederom sterk rijdende Tom Sykes en halverwege de race kon profiteren van een spaarzaam foutje van de voormalig wereldkampioen.

Michael van der Mark had in Race 2 geen geluk. Na een 10e plaats in de Tissot Superpole race moest de Rotterdammer in Race 2 opnieuw starten vanaf de 15e plaats, maar lag aan het eind van de eerste ronde al op de negende plaats, maar viel in de vierde ronde uit met een technisch mankement en is daardoor in de tussenstand de derde plaats kwijtgeraakt aan zijn teamgenoot.