Zoeken

WK Superbike Argentinie: Tien op rij voor Jonathan Rea

14 oktober 2018
De tweede race in Argentinië was er opnieuw geen maat op Jonathan Rea. De 31-jarige coureur uit Ballymena nam na een moeizaam begin wederom met zevenmijlslaarzen afstand van de rest van het veld en werd met een voorsprong van drie seconden op Xavi Fores afgevlagd. Marco Melandri maakte het podium compleet, voor Michael van der Mark eindigde de moeizame race op de negende plaats.

Dat Jonathan Rea van een andere planeet lijkt te zijn bleek de tweede race op het San Juan Villicum Circuit in Argentinië opnieuw overduidelijk; de viervoudig wereldkampioen was zondagnacht door een virus geveld en had het overgrote deel van de nacht op het toilet doorgebracht, maar daar was in de tweede race niets van te merken. 

Nu had het tijdschema Rea wel in de kaart gespeeld, in plaats van de gebruikelijke starttijd van 13:00 uur ging de tweede race pas om 16:00 lokale tijd van start, waardoor hij het overgrote deel van de dag in zijn motorhome had kunnen uitzieken. 

Als gevolg van regenval overnacht was het weinige rubber weer van de baan gespoeld, waardoor in de warm-up training weer voorzicht moest worden betracht. Rea sloot de warm-up training weliswaar opnieuw met de snelste tijd af, maar was minder overtuigend dan eerder het weekend geweest. 

Hoewel tegen de tijd dat het WK Superbike zich kon opmaken voor de tweede race er al door de andere raceklassen rubber op de baan was gelegd was rijden buiten de ideale lijn nog steeds ontzettend tricky, waardoor inhalen nog meer dan race 1 een kwestie van een of twee bochten vooruit plannen was. 

Bij het doven van het rode licht kwam Rea op zich niet verkeerd weg, maar verslikte zich een paar keer met inhalen (waarvan ook Michael van der Mark de dupe was, hij kwam door een mislukte inhaalactie van Rea op het vuile deel van de baan en viel vier plaatsen terug) en viel in de twee ronde zelfs weer terug naar de zesde plaats, tussen de Ducati's van Davies en Melandri, terwijl de vanaf de pole position gestarte Xavi Fores fier aan de leiding lag voor Eugene Laverty, die echter al snel onder druk van de waanzinnig goed gestarte Toprak Razgatlioglu kwam te staan. 

Eenmaal goed in zijn ritme ging het echter snel. In de vierde ronde had Rea zich al opgereden naar de tweede plaats, op bijna drie seconden van Fores, zette vervolgens de naverbrander aan en reed het gat in vier ronden tijd volledig dicht. Fores probeerde nog weerstand te bieden, maar had bij de tweede poging van Rea geen antwoord en moest de viervoudig wereldkampioen laten gaan, die vervolgens onbedreigd op zijn tiende overwinning op rij - zijn zestiende dit seizoen - afstevende. 

Het was niet alleen de zestiende overwinning van Rea dit jaar, het was ook zijn 55e overwinning voor Kawasaki, waarmee hij het recordaantal overwinningen gerealiseerd met één fabrikant, dat nu nog op naam van Carl Fogarty staat, heeft geëvenaard.

Daarmee is Rea had op weg om alle records aan diggelen te rijden. Met nog twee wedstrijden te gaan zou niet alleen het aantal overwinningen op rij op twaalf kunnen worden gezet, maar is hij slechts 1 overwinning verwijderd van evenaring van het totaalaantal overwinningen in 1 seizoen, dat sinds 1991 op naam van Doug Polen staat.

Alleen wat totaalaantal vergaarde punten betreft zijn er nog twee coureurs die hij boven zich moet dulden: Troy Corser met 3917,5 punten en Noriyuki Haga met 3691 punten, waar het puntentotaal van Rea momenteel op 3651,5 punten staat. Met nog 50 punten te verdelen in Qatar zou Haga nog dit seizoen door Rea kunnen worden verschalkt.

WK Superbike Argentinië, uitslag race 2:

Rijder Team Uitslag
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 21 laps
2 Xavi Fores SPA Barni Ducati Ducati Panigale R 3.273
3 Marco Melandri ITA Aruba.it Racing Ducati Panigale R 4.660
4 Chaz Davies GBR Aruba.it Racing Ducati Panigale R 6.838
5 Tom Sykes GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 9.377
6 Alex Lowes GBR Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 10.945
7 Toprak Razgatlioglu TUR Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 12.638
8 Lorenzo Savadori ITA Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 13.958
9 Michael van der Mark NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 15.715
10 Jake Gagne USA Red Bull Honda World Superbike Team Honda Fireblade SP2 20.861
11 Loris Baz FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team BMW S1000RR 25.595
12 Leandro Mercado ARG Orelac Racing Verdnatura Kawasaki ZX-10RR 33.171
13 Román Ramos SPA Team GoEleven Kawasaki Kawasaki ZX-10RR 47.254
14 Gabriele Ruiu ITA Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR 55.140
DNF
15 Maximiliam Scheib CHI MV Agusta Reparto Corse MV Agusta F4 9 laps
16 Leon Camier GBR Red Bull Honda World Superbike Team Honda Fireblade SP2 14 laps
17 Eugene Laverty IRL Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 19 laps
18 Florian Marino FRA TripleM Honda Racing Honda Fireblade SP2 20 laps
19 Jakub Smrz CZE Guandalini Racing Yamaha YZF-R1 20 laps

Tussenstand:

Rijder Punten
1 Jonathan Rea GBR 520
2 Chaz Davies GBR 348
3 Michael van der Mark NED 324
4 Tom Sykes GBR 294
5 Marco Melandri ITA 286