Zoeken

WK Superbike Argentinie: Negende op rij voor Rea, Kawasaki wint constructeurstitel

13 oktober 2018
De pole position ging net aan z'n neus voorbij, maar tijdens de eerste race in Argentinië heeft Jonathan Rea orde op zaken gesteld. De viervoudig wereldkampioen won zijn negende race op rij, een evenaring van het record van Colin Edwards uit 2002, waarmee Kawasaki nu ook de constructeurstitel in handen heeft. Marco Melandri en Toprak Razgatlioglu maakten het podium compleet.

De allereerste race van het WK Superbike op Zuid-Amerikaans grondgebied was er geen maat op Jonathan Rea. Gestart vanaf de tweede plaats op de eerste rij nam Rea direct na de eerste bocht al de leiding in de race voor Marco Melandri die bij het doven van het rode licht vanaf de pole position nog kopstart had gehad, en nam daarna met zevenmijl laarzen afstand van de rest van het veld.

Op voorhand had Rea nog verklaard dat vanwege de onbekendheid met het circuit (en dientengevolge de levensduur van de achterband) in de race het venijn wel eens in de laatste vier ronden zou kunnen zitten en dat vroeg in de race afstand nemen van de rest van het veld zeker geen garantie op een klinklare overwinning zou zijn. 

Hoe totaal anders was het verloop van de race. Rea had binnen enkele ronden al een voorsprong van een seconde op Melandri opgebouwd, die in het begin van de race wat moeite had om in z'n ritme te komen. Melandri verklaarde na afloop veel last van de zijwinden te hebben gehad en de regendruppels tegen het eind van de race waren ook niet goed voor het vertrouwen in de grip geweest. 

 

Tegen de tijd dat de Italiaan op stoom was gekomen had Rea al aan de horizon uitgecheckt en schreef onbedreigd de vijftiende overwinning van het seizoen bij, zijn negende op rij. Rea is daarmee nog maar twee overwinningen verwijderd van evenaring van het recordaantal overwinningen dat sinds 1991 op naam van Doug Polen staat. Met zijn overwinning stelde Rea ook nog eens de constructeurstitel voor Kawasaki veilig, voor Kawasaki de vierde constructeurstitel op rij.

Jonathan Rea:
"Het was een waanzinnige manier om te doen vandaag. De constructeurstitel pakken met een overwinning was echt super. Vooral de eerste race hier winnen in Villicum en Argentinië. Het is een technisch circuit, het heeft alles. Ik had me altijd zorgen gemaakt om hier te komen, omdat iedereen vanaf scratch begint. De teams dat het snelst reageert en de beste set-up maakt in de korte tijd die beschikbaar is, zijn de teams die 't het beste doen. Er was veel zijwind vandaag en daar had ik veel last van. Er waren op een gegeven moment zelfs regendruppels en ik moest me ervan overtuigen dat het niet regende. De faciliteiten, het nieuwe circuit, de toeschouwers, het is tot nu toe een supervet weekend." 

Waar de strijd om de Eerste twee plaatsen op het podium al snel gestreden was, ging het gevecht om de derde en laatste podiumplaats tot aan de geblokte vlag door. In het begin van de race lag Tom Sykes stevig op die derde plaats, maar kwam in de vierde ronde al onder druk van de sterk rijdende Eugene Laverty te staan, die bij de start vanaf de eerste rij was teruggevallen naar de vijfde plaats, maar vooral op het rechte stuk veel sneller dan de Sykes was. 

Sykes hield Laverty echter in het zicht, maar kwam tegelijkertijd onder druk van het Turkse talent Toprak Razgatlioglu te staan, die het hele weekend al behoorlijk snel was geweest en halverwege de race binnen twee ronden tijd zowel Sykes als Laverty voorbij wist te gaan. Ook de Chaz Davies zich in het gevecht leek te gaan mengen, maar was iets te enthousiast bij het uitremmen voor bocht 8 en zag vervolgens zijn race in de grindbak eindigen.

Razgatlioglu wist een klein gaatje met Laverty te slaan en leek daarmee zijn tweede podium van het seizoen veilig te hebben gesteld, maar dat was gerekend buiten Xavi Fores die in de slotfase van de race ijzersterk reed en met nog twee ronden te gaan Laverty wist terug te verwijzen naar de vijfde plaats, maar uiteindelijk net te kort kwam om Razgatlioglu voorbij te gaan.

En Michael van der Mark? Na een moeizame eerste dag had het team veel aanpassingen aan de Yamaha YZF-R1 gedaan, welke in de kwalificatie niet de verbeteringen bracht waarop gehoopt, waardoor de Rotterdammer van de elfde plaats op de grid had moeten starten. na een redelijke start had vdM in het begin van de race echter problemen met schakelen, waardoor hij veel tijd verloor. Eenmaal in zijn ritme finishte van der Mark na een eenzame race op de achtste plaats, een plaats achter teamgenoot Alex Lowes die in het begin van de race wel competitief was geweest, maar het tempo voorin niet had kunnen volgen.

WK Superbike Argentinië, uitslag race 1:

Rijder Team Uitslag
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 21 laps
2 Marco Melandri ITA Aruba.it Racing Ducati Panigale R 9.163
3 Toprak Razgatlioglu TUR Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 11.410
4 Xavi Fores SPA Barni Ducati Ducati Panigale R 11.796
5 Eugene Laverty IRL Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 12.441
6 Tom Sykes GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 12.690
7 Alex Lowes GBR Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 15.597
8 Michael van der Mark NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 16.846
9 Loris Baz FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team BMW S1000RR 28.117
10 Leon Camier GBR Red Bull Honda World Superbike Team Honda Fireblade SP2 28.164
11 Florian Marino FRA TripleM Honda Racing Honda Fireblade SP2 41.449
12 Román Ramos SPA Team GoEleven Kawasaki Kawasaki ZX-10RR 41.783
13 Maximiliam Scheib CHI MV Agusta Reparto Corse MV Agusta F4 47.736
14 Gabriele Ruiu ITA Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR 55.986
DNF
Lorenzo Savadori ITA Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 6 laps
Chaz Davies GBR Aruba.it Racing Ducati Panigale R 9 laps
Jake Gagne USA Red Bull Honda World Superbike Team Honda Fireblade SP2 15 laps
Leandro Mercado ARG Orelac Racing Verdnatura Kawasaki ZX-10RR 17 laps
Jakub Smrz CZE Guandalini Racing Yamaha YZF-R1 0

Tussenstand:

Rijder Punten
1 Jonathan Rea GBR 495
2 Chaz Davies GBR 335
3 Michael van der Mark NED 317
4 Tom Sykes GBR 283
5 Marco Melandri ITA 270