2016 IOMTT: Hutchinson wint ook Superstock TT

6 juni 2016
Na enkele uren eerder de eerste Supersport TT te hebben gewonnen heeft Ian Hutchinson de dubbel genoteerd door ook de Superstock TT op naam te zetten. Hutchinson verbrak in de namiddag op zijn Tyco BMW het ronderecord, reed de RL360 Quantum Superstock TT in een recordtijd en finishte 27 seconden voor Dean Harrison, James Hillier maakte het podium compleet.

Ian Hutchinson
Ian Hutchinson bij Union Mills (foto: Tim Keeton)

Net als tijdens de 's ochtends verreden Supersport TT ging Ian Hutchinson er na de start direct als een speer vandoor. Bij Glen Helen was zijn voorsprong op Michael Dunlop twee seconden, die weer twee seconden voorsprong op Gary Johnson had. Daarachter zaten Michael Rutter, Peter Hickman en James Hillier dicht bij elkaar.

Hutchinson verpletterde al in de eerste ronde het ronderecord naar 133.098 mijl per uur, de eerste 133'er met een Superstock machine en sneller dan zijn snelste tijd zaterdag in de Superbike TT. Zijn voorsprong op Dunlop was al tot 15,9 seconden vergroot, maar de Ulsterman moest zijn S1000RR met een gebroken schakelpook in de pits parkeren.

Hillier had zich opgereden naar de derde plaats, maar schoof door het uitvallen van Dunlop nog een plaats op. Bij Glen Helen keek Hillier echter al tegen een achterstand van 24 seconden op Hutchinson aan, aan het eind van de tweede ronde had Hutchinson met een rondetijd van 132,93 mijl per uur zijn voorsprong zelfs tot 32,7 seconden vergroot.

De laatste twee ronden reed Hutchinson met twee 129'ers de race gecontroleerd uit en schreef daarmee zijn 13e TT overwinning bij. Achter Hutchinson was de laatste twee ronden een spannend gevecht om de resterende podiumplaatsen tussen Hillier en Harrison. Bij de pitstop was lag Hillier nog zes seconden voor op Harrison, maar die reed op de baan samen met Michael Rutter op en postte een 131'er, waardoor hij zijn achterstand in de plaatste ronde in een voorsprong van 1,9 seconden wist om te zetten.