Zoeken

Rossi: gedrag Marquez is slecht voor de sport

9 november 2015
Valentino Rossi heeft na afloop van de Grand Prix van Valencia zijn ongenoegen geuit over het gedrag van Marc Marquez tijdens de race. Volgens Rossi reed de onttroonde wereldkampioen als de bodyguard van Jorge Lorenzo en bevestigde daarmee Rossi’s aantijgingen dat Marquez Lorenzo aan de wereldtitel wilde helpen.

Valentino Rossi

Wat de geschiedenisboeken in had kunnen gaan als een van de meest spraakmakende MotoGP seizoenen in lange tijd is in een anticlimax geëindigd. Het begon allemaal tijdens de pre-event persconferentie van de voorlaatste race in Sepang, waar Rossi Marquez ervan beschuldigde de race op Phillip Island in dienst van Jorge Lorenzo te hebben gereden.

Volgens Rossi had Marquez’ manager Emilio Alzamora tegen hem gezegd dat Marquez van mening was dat Rossi hem de wereldtitel had gekost, na wat in Argentinië en Assen was gebeurd. En ik geen wereldkampioen, dan jij ook geen wereldkampioen, zo zou Marquez volgens Rossi hebben gedacht.

De aantijgingen van Rossi aan het adres van Marquez werden tijdens de race door de tweevoudig MotoGP wereldkampioen beantwoord. Marquez reed op het scherpst van de snede en leek de negenvoudig wereldkampioen te willen vernederen. De twee rijders haalden elkaar in één ronde tijd negen keer in - soms met de kuipen tegen elkaar en het had alles van een titanenstrijd, tot bocht 14 in de zevende ronde. Rossi ging van het gas en nam een wijde lijn en wilde Marquez met z’n gedrag confronteren.

Volgens Rossi was geen sprake van een titanenstrijd, maar speelde Marquez opnieuw een spel door Rossi af te remmen. De twee rijders maakten contact, Marquez ging onderuit en Rossi kreeg na afloop van de wedstrijd van de wedstrijdleiding drie strafpunten opgelegd, precies genoeg om Rossi de laatste wedstrijd vanaf de laatste plaats op de grid te laten starten.

Rossi vocht zijn veroordeling nog aan bij het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS), in de hoop toch vanaf de kwalificatiepositie te mogen starten, maar dat beroep werd nog voor het raceweekend afgewezen. Rossi wist dat alleen een wonder hem nog aan zijn tiende wereldtitel helpen kon, en sprak op donderdag tegen Carmelo Ezpeleta zijn zorgen al uit. Volgens Rossi zou Marquez opnieuw in dienst van Lorenzo gaan rijden, door Lorenzo geen strobreed in de weg te leggen in diens jacht naar zijn zevende overwinning van het seizoen.

En zo geschiede. Lorenzo reed waarschijnlijk zijn allerbeste kwalificatie ooit en schreef met een nieuw absoluut ronderecord zijn vijfde pole position van het seizoen bij, maar in de warm-up training was Marquez met een snelste tijd duidelijk de snellere van de twee geweest. In de race trad Marquez echter niet uit de schaduw van de coureur uit Palma de Mallorca, maar bleef daarentegen comfortabel in diens achterwiel. Bewust, of was dat - zoals hij na afloop van de race verklaarde - het maximaal haalbare?

Valentino Rossi:
We zijn dit seizoen vanaf de eerste race sterk geweest en het was uiteindelijk een geweldig seizoen. Ik was de hele tijd competitief en heb geen fouten gemaakt. Na Motegi dacht ik dat ik een kans maakte op de wereldtitel, maar vanaf de wedstrijd op Phillip Island veranderde er helaas iets en in de laatste drie wedstrijden hebben we iets gezien dat nog nooit eerder is vertoond.

Ik denk dat de situatie erg slecht was, maar vandaag was het vooral beschamend voor iedereen omdat het niet te geloven was. Het gedrag van Marquez is erg slecht voor iedereen, vooral voor de sport. Het is iets dat niemand verwacht, een Honda rijder die een Yamaha rijder laat winnen en het maximale geeft om zijn teamgenoot voor te blijven is iets dat niemand verwacht en ik denk dat het erg, heel erg slecht nieuws is. Hoe dan ook, het is zoals het is en we zullen het moeten accepteren.

Ik ben erg gelukkig omdat nu iedereen heeft kunnen zien wat in Australië heb gezegd en ik begrijp het gedrag van Marquez niet. In alle eerlijkheid is het voor mij moeilijk om iets tegen hem te zeggen, ik hoop dat hij in de toekomst van z’n carrière zal begrijpen wat hij deze laatste drie races heeft gedaan.

Ongetwijfeld waren de Honda’s sneller. We weten dat in het tweede deel van de race Honda een betere potentie heeft, maar Marquez beschermde Lorenzo opnieuw zoals hij in Phillip Island en Sepang heeft gedaan. Ik denk dat Lorenzo al met al niet erg blij hoeft te zijn, omdat dit niet een kampioenschap is dat op de baan is gewonnen. Hoe dan ook, het zijn herinneringen.

Heeft Rossi gelijk, of zijn het spookbeelden van de negenvoudig wereldkampioen? Feit is dat Marquez - geheel tegen zijn gewoonte in - gedurende de race geen enkele poging ondernam om Lorenzo voorbij te steken, maar wel direct counterde toen Pedrosa hem tegen het eind van de race voorbij stak. Volgens Rossi hét bewijs dat Marquez opnieuw een spel aan het spelen was. Rossi reed waarschijnlijk een van zijn beste wedstrijden ooit, had na enkele bochten al tien coureurs ingehaald en had zich na drie ronden al tot de negende positie opgewerkt.

Na dertien ronden lag Rossi op de vierde plaats, waarna zijn opmars naar voren staakte. Rossi’s lag op dat moment al meer dan 11 seconden achter Dani Pedrosa en zijn achterstand werd daarna alleen maar groter: waar het Spaanse trio op kop 1’31’ers realiseerde stokte Rossi’s rondetijden op lage 1’32’ers, waardoor Rossi elke ronde zo’n viertiende seconde op het leidende trio toegaf. Alleen het Repsol Honda duo kon hem nu nog aan de wereldtitel helpen door Lorenzo terug te verwijzen naar de derde plaats, maar dat gebeurde niet.

Met opzet, of niet? We zullen het nooit weten, maar de hele affaire is wel een behoorlijke smet op het kampioenschap. Niet alleen heeft het - voor het eerst in de geschiedenis - kampen tegenover elkaar gezet die op sociale media
hun ongenoegen spuiden, het zal de komende jaren als donkere wolk boven de MotoGP blijven hangen. Want als dit kampioenschap is gefixt, wie zegt dan dat dat het komende seizoen ook niet zal gebeuren. En dan telt de MotoGP alleen maar verliezers…