MotoGP Phillip Island: Vinales eindigt zegeloze reeks Yamaha

28 oktober 2018
Maverick Vinales heeft Yamaha's zegeloze periode in de MotoGP tot een eind gebracht. De 23-jarige Spanjaard nam na een moeizame start in de achtste ronde de leiding in de race en reed daarna onbedreigd naar zijn eerste overwinning sinds Le Mans vorig jaar - de eerste voor Yamaha sinds Assen vorig jaar.

De 17e ronde van de MotoGP op het ten zuiden van Melbourne gelegen circuit van Phillip Island kende een dramatisch spectaculair begin. Voor het vijfde jaar op rij had Marc Marquez zich op de pole position gekwalificeerd, maar de Repsol Honda had in de race wel een juk van zich af te werpen. Zijn winst in 2015 en 2017 staat in schril contrast met zijn DNF in 2014 en 2016, de twee eerdere jaren dat hij in Motegi tot wereldkampioen was gekroond.

Marquez was er dan ook gebrand om dát te doorbreken, maar moest bij de hectische start al flink wat plaatsen inleveren, terwijl Danilo Petrucci de leiding nam in de race. Bij het insturen van bocht twee ging de Pramac coureur echter volgas rechtdoor de grindbak in, terwijl teamgenoot Jack Miller voor eigen publiek te leiding in de race nam.

Nog voor het eind van de eerste ronde had Marc Marquez zich echter weer opgereden naar het achterwiel van de Australiër, om direct in de tweede ronde de leiding te nemen in de race en zelfs een klein gaatje te kunnen slaan doordat Miller zich verremde bij de Honda Hairpin. In de vijfde ronde maakte Marquez in de hairpin echter dezelfde fout en werd door Andrea Dovizioso en Jack Miller ingehaald, met Johann Zarco, de twee Suzuki's van Andrea Iannone en Alex Rins en de twee Movistar Yamaha's van Valentino Rossi en Maverick Vinales in zijn kielzog.

Met Miller, Marquez en Zarco slipstreamend op het rechte stuk ging het bij het aanremmen van de eerste bocht echter mis voor de Tech3 coureur, die in de achterkant van de machine van Marquez reed en op hoge snelheid van zijn machine werd geworpen, maar er zonder kleerscheuren vanaf kwam. Marquez had van de actie achter hem helemaal niets meegekregen, maar dat kon van zijn machine niet worden gezegd. Met een compleet losgeraakte tank/zit unit parkeerde Marquez aan het eind van de zesde ronde zijn RC213V in de pits, waarmee nu voor de derde keer zijn huldiging in Motegi door een DNF in Australië is gevolgd.

Met Marquez en Zarco uitgeschakeld schoof Rossi weer door naar de derde plaats in de race, voor de sterk rijdende Suzuki's van Iannone en Rins, de YZR-M1 van zijn teamgenoot en... Alvaro Bautista die na een voorzichtige start steeds beter met de GP18 uit de voeten kwam. Ook Vinales was de race voorzichtig gestart, maar wist zich in een ronde tijd van vijfde naar de tweede plaats op te rijden, om een ronde later zelfs de leiding te nemen in de race.

Na drie ronden lang het veld te hebben aangevoerd viel Andrea Dovizioso zelfs terug naar de derde plaats achter Valentino Rossi, kwam onder druk van zijn voormalige teamgenoot Andrea Iannone te staan en werd in de twaalfde ronde zelfs door zijn eenmalige teamgenoot Alvaro Bautista ingehaald.

Inmiddels opgeklommen naar tweede plaats op anderhalve seconde van Vinales verremde Andrea Iannone zich bij het aanremmen van de Honda Hairpin, wat niet de enige keer zou blijken te zijn en viel daardoor terug tot achter de twee fabrieks-Ducati's-Ducati's, die twee ronden later Rossi weer voorbij wisten te gaan. Samen met de twee fabrieks-Suzuki's werd lange tijd gestreden om de tweede plaats in de race.

Met nog vijf ronden te gaan had Iannone zich weer opgereden naar de tweede plaats, voor Dovizioso die inmiddels Bautista weer voorbij was gegaan, op de voet gevolgd door Rins, Rossi en Miller. Aan de kop van het veld had Vinales een voorsprong van bijna 4 seconden opgebouwd, maar die voorsprong leek in de slotfase als sneeuw voor de zon te gaan smelten.

De achtervolgers onder aanvoering van Iannone liepen een seconde per ronde in, maar Vinales herstelde zich op tijd, om met een voorsprong van anderhalve seconde als winnaar te worden afgevlagd, voor Iannone en Dovisiozo. Voor Yamaha was het de eerste overwinning sinds Assen 2017, voor Vinales zelfs de eerste overwinning sinds Le Mans 2017.