Zoeken

MotoGP Assen 2016: uitslag race

26 juni 2016
Jack Miller heeft in Assen zijn eerste overwinning in de MotoGP gerealiseerd, de eerste overwinning van een niet-fabrieksrijder sinds Tony Elias in Portugal 2006. De 21-jarige Australiër finishte de tweede, over 12 ronden verreden race twee seconden voor Marc Marquez. Scott Redding maakte het podium compleet.

Jack Miller

De allereerste op zondag verreden Dutch TT stond geheel in het teken van het wispelturige weer. Voor aanvang van de MotoGP race had een hevige regenbui het circuit kletsnat gemaakt, waardoor de race door de wedstrijdleiding tot regenrace werd bestempeld. Voor de noordelijke provincies was hevig noodweer voorspeld, maar een gedeeltelijke heldere hemel deel vermoeden dat het noodweer ook wel eens aan het circuit voorbij zou kunnen gaan.

Bijna alle coureurs hadden de zachte Michelin regenbanden voor en harde Michelin regenbanden achter gemonteerd, op Jonny Hernandez en Scott Redding na die ook achter voor de zachte Michelin regenbanden waren gegaan. De sympathieke Colombiaan leek voor een regelrechte sensatie te gaan zorgen, door al vroeg in de race de leiding over te nemen van Valentino Rossi, die bij het doven van het rode licht kopstart had gehad.

Terwijl Jorge Lorenzo duidelijk moeite met de moeilijke omstandigheden had en tot de 19e plaats terugviel namen Rossi en de eveneens goed gestarte Andrea Dovizioso geen enkel risico en consolideerden de twee resterende plaatsen op het podium, tot Hernandez in de twaalfde ronde totaal onverwacht in de eerste bocht onderuit ging en het gevecht tussen de twee Italianen ineens om de overwinning ging. Dovizioso was Rossi inmiddels al voorbij gegaan en leek Ducati een zekere overwinning te gaan geven, terwijl Rossi op zijn beurt onder druk van Scott Redding kwam te staan.

Halverwege de race kwam de regen echter terug, in eerste instantie licht maar toen ineens een stortvloed aan regen op het circuit neerviel werd de race door de wedstrijdleiding stilgelegd en volgde een herstart over 12 ronden, waarbij de tussenstand na 14 ronden als startopstelling gold.

Hierdoor mocht Dovizioso voor de tweede keer van de pole position vertrekken, maar er heerste vandaag een vloek op die eerste plek op de grid, waardoor in navolging van Enea Bastianini in de Moto3 en Thomas Luthi in de Moto2 ook Andrea Dovizioso in de MotoGP in de race onderuit zou gaan. Dovizioso was niet de enige coureur die op een kletsnat Assen ineens werd verrast en over het voorwiel onderuit zou gaan. Als eerste vond Dani Pedrosa al in de eerste ronde z'n Waterloo, niet veel later gevolgd door Cal Crutchlow.

De crash van Dovizioso gaf de tweede plaats aan Marc Marquez, die bij de start vanaf de tweede rij meteen was doorgeschoven naar de derde plaats, achter Rossi en Dovizioso. In de derde ronde ging echter ook Rossi onderuit, waardoor de leiding ineens in handen van Marc Marquez kwam. Marquez kwam echter snel onder druk van de bijzonder sterk rijdende Jack Miller te staan, die in tegenstelling tot Marquez niks te verliezen had en in de vierde ronde brutaal de leiding in de race nam.

Met twintig punten op het spel nam Marquez geen enkel risico en koos voor een zekere tweede plaats, waardoor Jack Miller de eerste niet-fabrieksrijder sinds Tony Elias in Estoril 2006 is een MotoGP race heeft weten te winnen, de allereerste op zondag verreden Dutch TT, de 250e MotoGP race sinds de terugkeer van de viertakten in 2002 en de eerste overwinning voor het Marc VDS team in de MotoGP. Een waanzinnige opsteker voor de coureur die begin dit jaar als gevolg van een dubbele beenbreuk bij de wintertraining nog verstek had moeten laten gaan en met zijn overwinning critici de mond heeft gesnoerd die zich afvroegen of de stap van de Moto3 naar de MotoGP niet veel te groot was geweest.

Marc Marquez nam genoegen met de tweede plaats, terwijl Scott Redding na opnieuw een slechte start er toch nog een derde en laatste podiumplaats uit had weten te slepen. Door de vele crashes wist Jorge Lorenzo met een tiende plaats - en daarbij horende 6 belangrijke WK-punten - de schade nog redelijk te beperken.