Zoeken

Dakar 2008 preview.

Dakar 2008 preview.

31 december 2007
Inhoudsopgave
Dakar 2008 preview.
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6

                      Motorfreaks

Op zaterdag 5 januari 2008 zal KTM Austria kopman Cyril Despres de spits mogen afbijten. Met startnummer 1 mag hij als eerste de proloog gaan rijden in Lissabon. Dat is het moment dat voor vele woestijnrally liefhebbers het hart sneller gaat kloppen. Uiteraard zal Motorfreaks iedere dag verslag doen van de rally die in 1978 is begonnen met een handje vol motorrijders en op dit moment 586 deelnemende teams telt.

Wij hebben het wel gehaald.

Eind juni werd de inschrijving gesloten, Le Dakar 2008 zat vol. 350 motoren, 220 auto’s en 101 racetrucks hadden zich ingeschreven voor de moeder der woestijnrally’s. Uiteindelijk mogen er 272 motoren , 213 auto’s en 101 trucks starten in Lissabon. Onder deze inschrijvingen zitten ook weer vele Nederlanders en Belgen. Er zullen 27 Nederlandse en 3 Belgische motorrijders aan de start verschijnen. Bij de auto’s zijn er meer Belgische deelnemers dan Nederlanders. Van de 29 auto’s zijn er 13 Nederlandse en 16 Belgische equipes. Bij de vrachtwagens zijn er 27 inschrijvingen uit de lage landen ontvangen, 17 trucks uit Nederland en 10 met Belgische of gemengde bemanning aan boord.

Niet alleen is het deelnemersaantal groter geworden, ook de afstand is weer toegenomen. Dit jaar zal men 9273 kilometer moeten afleggen. Niet alleen de totale afstand is langer geworden, ook heeft men de zogenoemde monster etappes langer gemaakt. De deelnemers zullen 2 keer een afstand voor hun kiezen krijgen die meer dan 800 km bedragen per dag.

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar het kan ook verkeerd uitpakken. Marcel Pronk weet hier alles van en is de eerste uitvaller voor dat de start heeft plaats gevonden.


Op 20 juni dit jaar heb ik mijn heup gebroken in Roemenië en werd de dag er na geopereerd in Wenen met pennen en platen. Na twee maanden rust, had ik het trainen weer opgepakt. Ondanks dat het lopen nog slecht ging, kon ik wel fietsen en motorrijden! In november zijn we met het hele team naar Tunesië geweest om te trainen, dit was voor mijzelf de test of ik het kon of niet. Voor deze test had ik al met mijn arts overlegd om de platen en pennen er uit te halen na de trainingsweek in Tunesië. De testweek was super verlopen, ik kon meer als ik dacht en de pijn bleef hetzelfde. Natuurlijk kwam ik wel nog wat conditie te kort.

Op 20 november ben ik in Nijmegen onder het mes gegaan en zijn de pennen en platen uit mijn been gehaald. Dit leek in het begin goed te gaan, mijn been stond rechter en kon hem meer bewegen. 1,5 week later kwam er een kentering; ik kreeg heel veel pijn in mijn heupbot en kon al minder bewegen. Zondag 2 december werd de pijn zo hevig, dat ik mijn arts heb gebeld voor overleg. "Kom morgen maar en neem je spullen mee, want dit is niet goed" zei hij. De pijn zo hevig dat ik naar de eerste hulp ben gegaan voor morfine pillen.

In het gelid voor het avontuur.

Maandagochtend in Nijmegen zijn er eerst foto's gemaakt en toen ben ik bij de arts op gesprek geweest. Wat bleek? De nek tussen mijn bovenbeen en de ronde bal van mijn heup was helemaal weg, die was ingezakt. Na lang praten was er maar 1 optie over; ik moest een kophals prothese met behoud van mijn heupkom. Dit is een vrij nieuwe techniek, hiermee behoud je je eigen heupkom en daar draait dan de nieuw kop in. Deze kop is groter als je eigen kop, bij mij is het 53mm. Deze methode word toegepast bij jonge mensen en sporters, het wordt ook de sportprothese genoemd. Maandag 3 december ging ik onder het mes. Tijdens de operatie bleek dat er bij de eerste operatie in Wenen weefsel tussen de breuklijnen was gekomen, hierdoor leek het bot goed aangegroeid maar was toch niet gehard (het had dus nooit goed gekomen). Als tweede bleek dat aan de achterzijde van mijn been er een botsplinter in mijn zenuw prikte, daardoor had ik ook pijn en kon ik mijn been niet meer naar achter bewegen (ook hierdoor had het nooit goed gekomen). De operatie is goed verlopen, ik ben nu thuis en moet 2 weken rust nemen. Het voelt goed; mijn been staat nu weer op de goede plek en ik kan weer normaal (nu nog met krukken) lopen.

Na lang overleg met mijn arts, heb ik 5 december besloten om me terug te trekken voor deelname aan DAKAR 2008. Het is medisch niet verantwoord om het door te zetten.  Ik weet wel al 100% zeker, dat ik me volgend jaar weer ga inschrijven voor DAKAR 2009, welke weer zal starten vanaf Lissabon.