Zoeken

Interview Marc Marquez: het lijkt wel of niemand kampioen wil worden

Over het herstel

23 september 2020

Vraag: Marc, we zouden graag willen weten hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt?

Marc Marquez: “Over de fysieke kant, nu zit ik op een goed moment. Maar ik zit natuurlijk nog ver van mijn normale niveau. Het is waar dat ik vorige week begon met hardlopen en fietsen. Voor wat betreft de cardio, in de benen en de linkerarm is mijn conditie redelijk goed. Maar wat betreft de rechterarm, moet ik nog een paar grote stappen maken, maar we zijn nu weer begonnen meer oefeningen te doen. Ik kijk er naar uit om een ​​beetje meer te gaan pushen in de sportschool. Maar op dit moment moeten we de timing respecteren en gewoon geduld hebben."

“Vanuit de mentale kant was het in het begin moeilijk. Omdat je weet dat er thuis niets te doen was, de dagen en zelfs de uren waren heel, heel lang maar nu hebben we een plan voor elke dag. We doen twee sessies fysio en daarna trainen we ook in de sportschool met mijn trainer, de linkerarm, de benen, en wat cardio."

"Dus nu voelt de mentale kant veel beter aan, het moment waarop ik het meest lijd is tijdens het raceweekend omdat je naar de race kijkt, alle trainingen van de tv en het is niet gemakkelijk. Afgezien hiervan kunnen we zeggen dat ik nu blij ben. Ik ben blij omdat ik nu al het gevoel heb dat we een paar stappen vooruit hebben gezet."



Vraag: We zagen je vorige week al trainen met bescherming, gebruik je dat nog steeds?

MM93: "Ja, we hebben verschillende soorten bescherming gehad. In het begin had ik veel bescherming, van de hand tot de bovenkant van de arm en het was als helemaal stijf. Vervolgens gebruikten we stap voor stap deze carbon bescherming die je op social media zag die van de elleboog tot de schouder liep. In het dagelijkse leven gebruik ik niets meer behalve als ik aan het trainen ben, vooral met wielrennen, dan gebruik ik nog de carbon protectie omdat die het bot en de arm een ​​beetje beter op hun plaats fixeert. Nu begin ik de protecties af te bouwen en ik hoop dat we volgende week al in staat zijn om alles zonder protectoren te kunnen doen.


Vraag: Hoe voel je je nu je weer aan het trainen bent?

MM93: “Ik ben begonnen met fietsen en hardlopen en ik had verwacht dat het veel moeizamer zou gaan, want ik zat vier, vijf weken lang gewoon op de bank tv te kijken. Maar ik begon met hardlopen en voelde me meteen vanaf de eerste dag goed en begon verbeteringen te zien, ook met fietsen. Het moeilijkste is de spier in de rechterarm, maar zelfs die is beter dan ik had verwacht. De spier is er nog, hij werkt goed. Het belangrijkste is dat alle bewegingen in orde zijn en nu stap voor stap met mijn fysiotherapeut Carlos, hij woont bij mij in mijn huis, zullen we hard gaan werken me te verbeteren, door de juiste stappen op het juiste moment te doen."

Vraag: Heb je de training gemist?

MM93: "Ik heb de training gemist, vooral de eerste twee weken, maar wat ik nog meer mis, is dat ik op de motor zit. Nu zit ik in een situatie waarin ik hoop snel terug te komen op een kleine fiets of zoiets, maar op dit moment moeten we het proces respecteren, de timing van de doktoren. Nu begin ik me er klaar voor te voelen, maar dit het moment dat het een beetje gevaarlijk wordt, want als je je er klaar voor voelt wil je meer en meer. Ik moet echter gewoon proberen te begrijpen wat mijn lichaam zegt."

Vraag: Al na het hardlopen van vorige week zeiden veel fans dat je heel snel was!

MM93: “Ik was verrast omdat mijn looptempo normaal gesproken 3:50 per kilometer is en ik een 4/4:10 per kilometer had gerend, dus het was een goed tempo. De volgende dag was ik kapot! Mijn benen waren helemaal leeg maar tijdens de week heb ik drie keer gelopen, ik ben een keer gaan fietsen en het lijkt erop dat de basis nu daar is. Dus, van de fysieke kant voel ik me klaar om terug te komen, maar als we 't specifiek over de arm dan nog steeds niet."