Zoeken

Verslag: Gamma Racing Day 2018

Bonte verzameling

31 augustus 2018

 

De Gamma Racing Days (eigenlijk weekend) zijn een bonte verzameling van alles wat een beetje hard kan en goed uit de voeten kan op een circuit. Dus dat zijn cupracers, zijspannen, karts (en geen kinderachtige), noem maar op. Op het paddock is ook nog een ruimte gereserveerd voor alles wat offroad kan, zoals heel veel Dakarvoertuigen. Dat is mooi, want ook de Dakar leeft in Nederland, Alsof hij net Suzuka heeft gewonnen komt Michael van der Mark over de finish. Oh wacht... dat hééft ie.terwijl je daar maar heel weinig van ziet. Normaal maar één keer per jaar, als er in Valkenswaard een feestje gevierd wordt. Maar dat is dan ergens in oktober of november, als het weer ook dramatisch is. Om het enthousiasme wat levendig te houden, is zo’n dag in augustus ook een prima moment, waarvan akte. En er kan nog eens een demorondje gereden worden, zodat je ze ook kunt zien en horen. Dat en dan ook nog eens handtekeningsessies van de bekende coureurs zoals de Coronels, maar ook Mirjam Pol schuift aan, net als nog meer bekende namen. Hadden we Michael van der Mark al genoemd? Ook niet te beroerd voor een handtekening, met daarnaast meervoudig kampioen stuntrijden Rafal Pasierbek, beter bekend als Stunter13. Voor de gelegenheid even over komen waaien uit Polen, maar de jongen is toch al bijna continu op pad. Met zijn MT-09 en MT-09 geeft hij in de pauze een demonstratie waarom hij precies dat Terwijl Michael en Robert een interview geven, laat Stunter13 zien hoe je nou écht motorrijdtkampioenschap heeft gewonnen. Daarnaast is het gewoon een heel toffe kerel die niet snel naast z’n schoenen zal lopen. Je had zijn gezicht moeten zien toen hij z’n bestelde mosselpannetje opgediend kreeg voor het diner. 

Maar er is méér! Het hele weekend is ‘open paddock’, wat betekent dat je net zo goed op de tribunes kan zitten, als gewoon een wandeling maken. En dat betekent een kijkje achter de schermen. Voor sommige mensen voor de eerste keer op het binnenterrein, voor anderen is het gesneden koek. Met gewone circuitdagen is dit zo’n beetje de enige plek waar iets gebeurt, maar dan sta je er met je eigen auto geparkeerd. Nu zijn er hospitalitytenten, team trucks en nog meer. En speciaal voor vandaag wordt er natuurlijk nog eens extra uitgepakt. Zo horen we een paar keer per dag het team van Renault hun partytrick uitvoeren en het Wilhelmus uitvoeren met een brullende V10. Altijd leuk om heel dicht bij te staan, dachten we.

Net als het paddock is ook het dak van de pits vrij terrein, zodat er ook vanaf deze kant naar de acties op de baan gekeken kan worden. En als je trek hebt, is er keus genoeg. Nagenoeg alles wat rijdt en eten maakt is aanwezig en het paddockrestaurant is ook open. Hoppeta.