Zoeken

Verantwoord onverhard: All en Off road trainingen Motor Houtrust

Verantwoord onverhard: All en Off road trainingen Motor Houtrust

26 mei 2008
Inhoudsopgave
Verantwoord onverhard: All en Off road trainingen Motor Houtrust
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5

De paden op... 

VerzamelpuntAllroad trainingen zijn veel minder bekend dan bijvoorbeeld rijvaardigheidstrainingen of circuittrainingen. Eigenlijk erg vreemd als je bekijkt dat er een groot aanbod is van Allroad motoren, die met een soort van wederopstand bezig zijn. Zo heeft de laatste jaren bijna elk merk wel één of meerdere Allroads in de line-up zitten. Noem ze maar op: BMW heeft de GS-serie, Honda de Transalp en Varadero, Suzuki de V-Strom, Ducati de Multistrada. Triumph de Tiger, Kawasaki de Versys, Moto Guzzi de Stelvio, Yamaha de Téneré, Buell de Ulysses en zo kunnen we waarschijnlijk nog wel even doorgaan.

Nu zul je niet gelijk bij elke motor in dit segment even snel Allroad gaan rijden en zijn ze ook niet allemaal even geschikt om van het asfalt af te gaan, de nadruk ligt nu eenmaal op het multifunctionele karakter en niet zozeer op het rijden op het onverharde. En net zoals met de sportmotoren, waarvan de meeste eigenaren ook niet het circuit opzoeken: het gros van de eigenaren van een Allroad zullen niet zo snel het op een andere ondergrond als het asfalt rijden. Dat is toch wel zonde, want de Allroad’s hebben hun ‘oorsprong’ uit de Parijs-Dakar en dat is niet voor niks. Vergelijkbaar met het rijden op het circuit, is dat Allroad rijden toch wel lastiger wordt om naar hartelust te doen. Zand- en boswegen zijn of worden steeds meer verhard, of de onverharde wegen zijn/worden afgesloten. Of de beschikbare plekken zijn afgeladen met toeristen/recreanten wat het plezier en de eventuele mogelijkheden snel ontneemt.

Als je dan toch het geluk hebt dan in jouw buurt nog de mogelijkheid is om Allroad te gaan rijden of je gaat er speciaal voor op pad, dan is het toch ook wel handig als je weet waar je mee bezig bent. Het is net weer even wat anders dan gewoon op de weg rijden. Om deze reden – en tevens om mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden van de motorfiets en waarvoor ze zijn gemaakt – kun je een Allroad training volgen. Motor Houtrust uit Den Haag is een organisatie die deze training aanbiedt. Heb je de smaak van het Allroad rijden te pakken, dan heeft Motor Houtrust nog een vervolgtraining voor je in petto: de Offroad training. Als BMW dealer ligt het voor de hand dat de trainingen vooral bedoeld zijn voor BMW rijders, maar soms het is mogelijk met een ander merk motor mee te doen. Motorfreaks kreeg een uitnodiging en zei geen nee.

Nu nog op aanhangwagen
Tekst: Edwin Loos
Beeld: Franklin van der Werff / Leon Nap / Edwin Loos