Zoeken

Oordoppenactie Baggelhuizen

24 juni 2007

Uitgedeeld

Oordoppen_baggelhuizen_1_1.jpg
Ook een toevallig voorbijgaande fietser werd aangesproken
.

Wanneer we het over geluid hebben zijn de meningen verdeeld. Wat de een mooi vindt kan iemand anders afschuwelijk vinden. Zo ook het geluid van motoren die over de Drentse hei rijden. Naar aanleiding van de geluidsperikelen die het TT-circuit momenteel treffen riep weblog Oliepeil op om tijdens de TT de aanvoerroute dwars door de wijk Baggelhuizen te laten lopen. Veel bijval kreeg men niet, zelfs Jos Vaessen, bestuursvoorzitter van het TT circuit, bemoeide zich er mee. Tijdens de pre-persconferentie voor de komende TT deed Vaessen een oproep de rust te bewaren en vooral niet te gaan provoceren door met motoren door de wijk Baggelhuizen te rijden.

Ik vind het een leuke actie, maar ik heb de oordoppen niet nodig. Ik heb geen last van het geluid. Geef ze maar aan iemand die ze wel nodig hebben.

Toen kwam ineens het idee om een minder provocerend protest te gaan voeren. Roald, beter bekent als Razadull op http://www.motor-forum.nl/ , nam daar het initiatief om oordoppen uit te gaan delen in de wijk Baggelhuizen. Ook Oliepeil zag hier een betere actie in en regelde voor Roald de oordoppen en de brieven die in Baggelhuizen zouden moeten worden uitgedeeld.

Oordoppen_baggelhuizen_1_2.jpg
Marcus Kingma komt met een Boss Hoss V8 de actie opluisteren.

Zaterdag 23 juni was het dan zover, er werd verzameld bij winkelcentrum het Sticht in Baggelhuizen. Niet alleen de gewone motorrijder was er, ook Marcus Kingma en Sjaak Lucassen, die beter bekend is onder de naam R1 Sjaak. Marcus is onder andere bekend van het rondje non stop door Nederland en in 24 uur zoveel mogelijk Europese landen te doorkruisen. Sjaak Lucassen heeft de afgelopen vijf jaar over de wereld gezworven met zijn Yamaha R1 en heeft daarmee meer dan 250.000 km afgelegd. Speciaal voor de actie had Marcus Kingma een Boss Hoss mee genomen om nog meer aandacht op de actie te vestigen.

Wij hebben wel last van het circuit, maar we zullen niet zo snel er over gaan klagen. Wel zou het iets minder mogen, er komen steeds meer dagen dat er gereden wordt en dat zouden er wel wat minder mogen zijn.

Tegen half twee was het dan zover, begeleid door de landelijke en regionale media werd er aangebeld bij het eerste adres. Deze mensen waren positief over de actie, en vonden ook dat de mensen weten dat wanneer ze in Baggelhuizen komen te wonen je geluid van het circuit kunt horen.

Oordoppen_baggelhuizen_1_3.jpg
Helaas, niet thuis toch de brief met oordoppen in de brievenbus.

Niet veel later werd de straat waar één van bekendere klagers van Baggelhuizen woont aangedaan. Enigszins overvallen door het aanbieden van oordoppen, wilde hij ons wel te woord staan. Dat ondanks dat zijn vrouw snel al roepend naar buiten kwam: “niet op ingaan, ze willen je verleiden tot een discussie”. Het gesprek met de man verliep rustig en hij legde zijn standpunten uit waarom hij zoveel bezwaren tegen geluid uit zijn omgeving heeft.

Zoals jullie waarschijnlijk weten steek ik veel geld en tijd in procedures om de geluidsoverlast te beperken. Ik woon hier al 21 jaar, en vroeger had je één keer per jaar de TT. Tegenwoordig is er bijna ieder weekend wel wat te doen. Ik kan jullie oordoppen actie wel waarderen, dit heb ik liever dan de oproep om tijdens de TT dwars door Baggelhuizen heen te rijden.

Oordoppen_baggelhuizen_1_4.jpg
Ook aan deze beruchte klager van Baggelhuizen, wordt een setje oordoppen overhandigd.

Voordat wij van Motorfreaks naar Baggelhuizen gingen, werd eerst geanaliseerd hoe de wind stond. Deze kwam die dag uit een voor het circuit ongunstige richting, ofwel richting de wijk Baggelhuizen. Wat maakte dat het geluid van het circuit (er was toevallig een circuitdag georganiseerd) goed te horen zou moeten zijn. Niets was echter minder waar; heel erg in de verte hoorden we wel wat motoren rijden, maar dat werd meer overstemd door het geluid van de A28 of door de ringweg van Assen die ook langs de woonwijk ligt.

Ik had er wel wat over gelezen dat ze zouden worden uitgedeeld, ik snap niet dat men zo klaagt over het geluid, en daarbij het is ook afhankelijk van de windrichting of je ze (de motoren, red.) wel of niet hoort. We gaan zelf ook al jaren naar de TT toe dus wij hebben hier een warm motorhart.

Kort samengevat:
op een enkele negatieve reactie na kregen we alleen maar positieve reacties. De meeste mensen storen zich niet eens aan het geluid van het circuit en vinden juist het geluid bij Assen horen. Er kwam zelfs een vrouw achter ons aangelopen om te laten zien dat ze kaarten had voor TT en Champcars. We kunnen stellen dat 99% van de bewoners niks tegen het circuit heeft.

Bedankt voor de oordoppen, je hoort het circuit wel maar ik stoor me er niet aan. De oordoppen neem ik wel aan, want ik heb het er met mijn man vorige week over gehad om oordoppen aan te schaffen. Niet vanwege het circuit maar omdat we beiden snurken. Kunnen we nu eindelijk een keer rustig slapen.

thumb_Oordoppen_baggelhuizen_1_5.jpgthumb_Oordoppen_baggelhuizen_1_6.jpg
Deze vrouw liet ons haar kaartje van de champcars zien.

Tekst: Jeroen Janse
Foto's: Marcus Kingma & Jeroen Janse