Zoeken

Uit de praktijk: Zadeltassen

Pagina 2

22 december 2006

Accessoires

Inhoudsopgave
Uit de praktijk: Zadeltassen
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6

En we nemen mee

Zadeltassen hebben best veel voordelen: ze zitten op exact dezelfde plek als koffers en de geschiedenis heeft uitgewezen dat dat een uitgekiende plaats voor bagage is wat gewichtsverdeling betreft, ze hebben redelijk wat laadruimte en, niet onbelangrijk, ze laten de buddy vrij voor hetzij een duopassagier, hetzij nog meer bagage. En tot slot zitten ze, mits de constructie van zowel de tas als de motor het toelaten, zonder extra hulpmiddelen als een huis en direct goed. Dat betekent op zich alleen al: geen omkijken naar en herhaalbaar oftewel: hoe vaak je ze ook de- en hermonteert; ze zitten altijd hetzelfde. Maar zoals gezegd geldt dit alléén als de juiste tas gecombineerd wordt met de juiste motor. Hier zit hem de kneep, maar hierover later meer.

Wat geldt voor elke tas is dit: een motor optuigen met een tas moet eigenlijk zo makkelijk mogelijk gaan en niks mag meer flapperen. Ook moet de tas makkelijk te verwijderen zijn, onverhoopte noodzakelijkheden zoals een regenpak moeten makkelijk bereikbaar zijn, de ritsen mogen niet openwaaien en het spul moet waterdicht zijn. Want kom je onverhoopt in een hoosbui terecht die er voor zorgt dat je nieuwe regenpak het zelfs niet meer aan kan en de goudvissen rondzwemmen in je kruis, dan moet in ieder geval je extra spijkerbroek liefst droog blijven.

Ik ga op vakantie en neem mee...
Voor deze praktijktest namen drie redactieleden elk een tas van een ander merk mee op overeenkomstige motortypen, te weten Dane"s type "Langa", Difi"s "Globe medium" en Bagster"s "Tour", drie tassen gebaseerd op hetzelfde prinicipe. Niet supergroot, wel groter te maken en makkelijk mee te nemen van de motor af, allen met ongeveer dezelfde inhoud en dus goed te vergelijken. Het lot bepaalde als doel van de trip de Eifel en alle denkbare weersomstandigheden. Lang niet altijd even aangenaam, maar wel uitermate geschikt om alle aspecten goed aan bod te laten komen.