Test: TomTom RIDER
Pagina 3
Accessoires
Inhoudsopgave |
---|
Test: TomTom RIDER |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Pagina 7 |
Pagina 8 |
Montage
Men neme de helm... ...en gaat verder met de motor
Gesterkt door de soepele montage in de helm: op naar de motor! In de handleiding worden de meegeleverde mounts stuk voor stuk toegelicht. Zo op het eerste gezicht lijkt de mount voor montage op het stuur het meest geschikt, een ronde klem wordt met rubber rond je stuur geklemd. Simpel te plaatsen en mooi in het midden van je stuur, maar helaas: de buis van het stuur van deze motor is te dik. Maar niet getreurd, er zijn nog genoeg andere mounts. Dan de adapter die je kan bevestigen naast je handvatten... hmm, te weinig ruimte tussen de spiegel en het handvat zelf. Spiegelmontage dan? Nope, ook niet, want aan beide kanten van het stuur bevind zich een vloeistof-reservoir. De zon was onderhand lekker gaan schijnen, maar dat was niet de enige reden van het zweet. Wat blijft er dán nog aan opties over?? De enige wat de handleiding nog suggereert is plakken... PLAKKEN??? Nee laat maar, ik puzzel nog wel even verder.
Als je de RIDER eenmaal op de motor gemonteerd hebt, is een groot voordeel hij gevoed kan worden door de accu van je motor, waardoor je je niet meer druk hoeft te maken over het stil komen te staan in de middle of nowhere. Vergeet echter de Bluetooth-module van de headset niet af en toe op te laden, anders moet je het tijdelijk zonder gesproken instructies doen.
Er worden echter zoveel beugeltjes en boutjes meegeleverd, dat je met een beetje knutselen (wie speelde er vroeger niet met Meccano?) wel tot een oplossing komt. Het enige nadeel bij deze testopstelling was, dat bij de uiteindelijke oplossing de RIDER redelijk ver boven de tank kwam te hangen. Hierdoor was het zicht op het schermpje tijdens het schermpje niet ideaal (je moest echt naar beneden kijken). Daarnaast was het niet meer mogelijk om een tanktas te gebruiken omdat je RIDER dan in de tas gedrukt zou worden, met een erg grote draaicirkel tot gevolg. Een vakantie zou dus lastig worden. Maar uit eerlijkheid dient toch gezegd te worden dat deze ervaring natuurlijk voor deze specifieke motor (Aprilia Tuono) opgaat, tijdens een latere (motor)test heeft de RIDER ook een korte periode op een Fazer gezeten waar dit specifieke probleem niet speelde. Toch geeft dit wel aan dat je je misschien toch even moet laten voorlichten voor je een RIDER koopt om te horen of hij wel gemonteerd kan worden zoals jij wilt. De houders zijn dus niet zo universeel als het woord "universeel" ons doet geloven. Soms moet je wat creatief zijn met met wat je geleverd krijgt, soms moet je even langs de ijzerwaren-afdeling van de lokale bouwmarkt of misschien moet je het wel gaan zoeken in montage-materiaal van een ander merk op het gebied van universele montage.
Het inbouwen van de headset in je helm is een simpel klusje. Het is even uitzoeken op welke hoogte in je helmvoering je het oor-gedeelte van de headset moet plaatsen, maar dat is dan ook het meest ingewikkelde. Afhankelijk van de voering van je helm kun je het oor-gedeelte met klitteband direct op je voering vastzetten of indien er op die plek geen voering zit, kun je aan de binnenkant van je helm een klitteband-sticker plakken en het oor-gedeelte daar op vastzetten. Hierna hoef je alleen nog maar het microfoontje in het mondstuk van je helm te plakken, waar precies is afhankelijk van het model van de helm. In sommige integraalhelmen kan het even zoeken zijn, omdat het microfoontje wat aan de dikke kant is.