Zoeken

Yamaha Tricity 300: LMW voor het autorijbewijs

23 oktober 2019
Met de lancering van de Tricity 300 is Yamaha een nieuwe weg ingeslagen met haar Leaning Multi Wheel driewieler technologie. De Tricity 300, die vandaag op de Tokyo Motor Show is onthuld, is Yamaha's eerste LMW model dat voor het autorijbewijs 'B' is gemaakt.

Tijdens de introductie van de allereerste LMW, de Tricity, ging Yamaha er nog prat op dat de driewieler een échte motorscooter was waarvoor het motorrijbewijs nodig was, in tegenstelling tot de Piaggio MP3 LT die vanwege de grotere spoorbreedte geschikt was voor het autorijbewijs. 

Dat bleek een misvatting te zijn. Waar de MP3 LT met open armen werd ontvangen door automobilisten die de dagelijkse files meer dan zat zijn, maar niet in het bezit zijn van een motorrijbewijs, bleek de motorrijder geen meerwaarde te zien in dat tweede voorwiel. En dus groeide in een stad als Parijs de MP3 uit tot een begrip en is er in die stad amper een Tricity te zien. 

Jim Henson zei het ooit: "If you can't beat them, join them," en dat is precies wat Yamaha nu heeft gedaan met de Tricity 300, die in tegenstelling tot de Tricity en de niet in Nederland leverbare Tricity 150 dankzij een grotere spoorbreedte geschikt is voor het autorijbewijs. 

Dat wil zeggen: voor automobilisten die hun autorijbewijs nog conform de oude richtlijn hebben behaald. Met de derde Europese rijbewijsrichtlijn, die sinds 19 januari 2013 van kracht is, is daar in Brussel een stokje voor gestoken. Voor driewielers met die grotere spoorbreedtes van boven 465 mm (of groter) is nu ook het motorrijbewijs vereist. 

Nu zal het nog wel even duren voordat de generatie voor 19 januari 2013 zijn autorijbewijs heeft moeten inleveren en dus kan Yamaha nog wel even vooruit met deze Tricity 300, waarmee Yamaha zich richt op het premium deel van het Urban Mobility segment. 

Buiten dat de Tricity 300 wordt aangedreven door een "Blue Core" motorblok (wat dat ook moge betekenen) en leverbaar zal zijn in de kleuren Tech Kamo, Nimbus Grey en Matt Grey heeft Yamaha geen details van de LMW scooter vrijgegeven, dat wordt pas op 4 november op de EICMA in Milaan gedaan.