Zoeken

Nieuwe generatie Brutale 800 van MV Agusta

20 november 2015
Vijftien jaar na de onthulling van de allereerste Brutale 750 Gold Series heeft MV Agusta de volgende generatie van de Brutale 800 gepresenteerd. De nieuwe Brutale 800 is volgens de Italianen de allerbeste Brutale ooit gemaakt.

Brutale 800

De nieuwe Brutale 800 is compleet veranderd en tegelijkertijd loyaal aan zichzelf gebleven, en aan de bekwaamheid om nieuwe generaties van enthousiastelingen te verbazen en te veroveren. Daarmee begint MV Agusta de persinformatie van de voor modeljaar 2016 compleet vernieuwde Brutale 800. Afgaand op de weliswaar summiere, maar wel sprankelend geschreven persbericht is de Brutale 800 van a tot z vernieuwd. En dan praten we niet over een inbusboutje dat nu Torx is geworden, maar échte veranderingen die er toe doen.

Zo wordt de nieuwe Brutale 800 aangedreven door een compleet nieuw ontwikkeld motorblok met tegengesteld roterende krukas (om de massatraagheid van de fiets te reduceren) dat nu aan Euro 4 voldoet, maar desondanks nog steeds goed is voor een topvermogen van 116 pk bij 1Brutale 800 Brutale 800
Brutale 800 Brutale 800
1.500 toeren per minuut. Volgens MV Agusta is het koppel van 83 Nm bij 7.600 zelfs 25% sterker dan z’n voorganger. Misschien nog wel belangrijker is dat 90% van dat maximum koppel al bij 3.800 toeren per minuut beschikbaar is.

Andere aanpassingen die MV heeft gedaan is de bediening van de koppeling van kabel op hydraulisch om te zetten, terwijl de slipperclutch op zich nu door het MVICS systeem wordt aangestuurd, waardoor de quickshifter een auto-blipper functie heeft en er dus zonder koppeling kan worden teruggeschakeld.

Rijwieltechnisch heeft MV Agusta de wielbasis met 20mm verlengd naar nu 1.400mm, terwijl ook de naloop van 95mm naar nu 103,5mm is vergroot. De Marzocchi 43mm compleet instelbare upside down voorvork heeft 125mm veerweg, 1mm meer dan de Sachs achtershock. Uiteraard zijn ook Brembo en Bosch voor wat betreft de remmen en het ABS van de partij.

De vormgeving van de nieuwe Brutale 800 is volledig op de schop gegaan, hoewel je de oude en de nieuwe wel naast elkaar moet zetten om de verschillen te zien. Van 10 meter afstand is het ‘gewoon’ een Brutale, pas als je ‘m van dichtbij bekijkt zie je hoe fraai in detail alles nét een frisser vormpje heeft gekregen. De nieuw vormgegeven koplamp is nu Full LED en de fiets heeft ook een compleet nieuw display.

Brutale 800

De nieuwe Brutale 800 is vanaf begin volgend jaar leverbaar, de prijs is momenteel nog niet bekend.