Zoeken

Husqvarna onthult drie modellen op EICMA

13 november 2018
De afgelopen week werd door Husqvarna de reeds aangekondigde SVARTPILEN 701 onthuld, maar dat was niet het enige nieuws dat het van oorsprong Zweedse merk te melden had. Gepresenteerd werd tevens het conceptmodel VITPILEN 701 AERO, plus de elektrische minimotor EE 5.

 

Met de SVARTPILEN 701 en VITPILEN 701 AERO wil Husqvarna haar progressieve visie op straatfietsen verder gaan uitbouwen, de eerste als concreet model en het tweede als prototype van een toekomstig model, terwijl met de EE5 een eerste stap in de wereld van elektrisch motorrijden wordt gezet. 

De geheel nieuwe SVARTPILEN 701, geïnspireerd door de opleving van de flattrack-wereld, markeert de volgende stap in de terugkeer van Husqvarna Motorcycles naar de straat. Het is een moderne en innovatieve machine, geheel ontdaan van alles wat niet strikt noodzakelijk is. Hij is gericht op een heel nieuwe generatie motorrijders.

Het VITPILEN 701 AERO-conceptmodel, dat op de EICMA zijn werelddebuut maakte, levert een hommage aan een iconisch motortijdperk. Hij combineert de lijnen van een klassieke racemotor met moderne styling en is ontwikkeld als een prestatiegerichte conceptmotor die een meer race-georiënteerde kijk geeft op de toekomstige stappen van Husqvarna Motorcycles in het straatsegment.

De EE 5 maakt gebruik van Husqvarna’s rijke historie in de topklasse van de motocross. Het is een elektrische minimotor met een 5kW-elektromotor, ontwikkeld voor jonge talenten die de eerste stap in de spannende motocrosswereld zetten.



SVARTPILEN 701

In navolging van de SVARTPILEN 401 is er nu dus ook een SVARTPILEN 701, die net als de 401 als een door Flat track geïnspireerde straatmotor, volgens Husqvarna bedoeld voor de nieuwe generatie van vrijdenkende motorrijders. Minimalisme ten voeten uit - voor motorrijders die niet (meer) geïnteresseerd zijn in de overdaad van moderne motoren, maar juist op zoek zijn naar een eenvoudig, meer tijdloos design. 

De SVARTPILEN 701 wordt aangedreven door de welbekende 690cc eencilinder die we al kennen van de KTM 690 serie en wordt opgegeven voor een topvermogen van 75 pk en een koppel van 72 Nm. De eencilinder is opgehangen in een chroom molybdeen vakwerkframe, dat wordt afgeveerd door een 43mm WP upside down voorvork in een volledig instelbare WP monoshock. De remmen komen uit huize Brembo, het ABS is van Bosch en is -uiteraard- uitschakelaar. Vet is ook dat de SVARTPILEN 701 standaard van een quickshifter met autoblipper is voorzien. 

 

De geheel nieuwe SVARTPILEN 701 zal in het eerste kwartaal van 2019 bij de erkende
Husqvarna Motorcycles-dealers staan.

VITPILEN 701 AERO-CONCEPT

Veel heeft Husqvarna niet bekend gemaakt over de VITPILEN 701 AERO, die als concept op de EICMA werd getoond. Husqvarna omschrijft de AERO-CONCEPT als een moderne sportmotor met kuip met een innovatief design dat eer betoont aan het verleden. 

Uit de summiere informatie die Husqvarna heeft vrijgegeven is op te maken dat de AERO-CONCEPT extra vermogen heeft, maar hoeveel extra zullen we naar moeten gissen. Het sportieve uiterlijk moet een idee geven van het potentieel van een meer prestatiegerichte toekomst voor de Husqvarna-straatmodellen.

Met de lagere en meer compacte zithouding geeft het VITPILEN 701 AERO-conceptmodel volgens Husqvarna een intensieve rijbeleving. Hij combineert een aantrekkelijke klassieke styling met opwindende prestaties; de machine is erop gericht om de opwinding van het motorrijden in de meest pure essentie te vatten.

EE 5



De EE 5 is helemaal nieuw voor modeljaar 2020. Het is Husqvarna’s eerste stap in de snel voortschrijdende wereld van elektrische motoren. De EE 5 is gericht op jonge, ambitieuze rijders en hij combineert de modernste hoogwaardige componenten met een design dat zich duidelijk identificeert met de waarden van Husqvarna Motorcycles.

Het is een gebruiksvriendelijke minimotor die geheel aanpasbaar en instelbaar is; hij geeft jonge talenten de mogelijkheid om met vertrouwen in de opwindende wereld van offroad-motorrijden te stappen. De nieuwe EE 5 zal in de zomer van 2019 beschikbaar zijn bij erkende Husqvarna Motorcycles-dealers.