Zoeken

Honda heeft patenten voor driewieler aangevraagd

22 januari 2015
In navolging van Piaggio, Peugeot en Yamaha lijkt nu ook bij Honda aan een driewiel motorscooter te worden gewerkt. ’s Werelds grootste motorfabrikant heeft hiertoe bij het Japanse patentbureau drie patenten aangevraagd.

Honda 3-wheel_patent_1

Gezien de enorme vlucht die driewiel motorscooters in het stedelijke verkeer hebben genomen - zelfs in ons koude kikkerlandje is de ‘Rijbewijs B’ MP3 al jaren de best verkochte motorfiets - verbaast het ons niets dat ook Honda een stukje van die taart probeert te verkrijgen. AHonda 3-wheel_patentls we al verbaast zijn dan is het dat Honda nog niet eerder in deze markt is ingestapt.

Het is zeker niet ondenkbaar dat de driewielconstructie door Honda zal worden gebruikt ter uitbreiding van het NC platform, dat met de Integra al een motorscooter in huis heeft. Met modellen variërend van CTX700 tot NM4 heeft Honda al laten zien dat met eenzelfde basis een ontzettend breed gamma aan motoren kan worden gerealiseerd.

Hoewel in basis de techniek van een driewieler hetzelfde is, zijn in de door het Japanse Patent Bureau gepubliceerde tekeningen duidelijk de verschillen te zien: de vorkpoten staan onder een hoek ten opzichte van elkaar doordat de uit twee delen bestaande onderste arm langer dan de bovenste arm is. Ook de schommelconstructie van de voorvering is anders dan bij de huidige driewielers.

Honda 3-wheel_patent_2

Nu betreft het slechts patent tekeningen die door Honda bij het patentbureau zijn geseponeerd en daarmee is niet gezegd dat de driewieler er daadwerkelijk komt, maar het zou ons verbazen als dat niet het geval zou zijn. Dikke kans dat de komende EICMA Honda met dit nieuws op de proppen komt.