Zoeken

BMW lanceert M 1000 RR 50 Years M edition

20 mei 2022
Het is dit jaar 50 jaar geleden dat bij onze Oosterburen BMW Motorsport GmbH is opgericht. In eerste instantie lag de focus op het raceprogramma van BMW, later werd het werkterrein uitgebreid naar de specifieke en zeer sportieve M modellen. Op dat 50-jarig bestaan te vieren heeft BMW Motorrad een M 1000 RR 50 Years M jubileumeditie uitgebracht.

BMW Motorsport GmbH werd in 1972 opgericht als speciale divisie van BMW om alle BMW motorsportactiviteiten onder één dak te verenigen en high-performance race-auto’s en racemotoren voor de autosport op te bouwen. 

De BMW 3.0 CSL (CSL = Coupe Sport Leichtbau) debuteerde als eerste racewagen van BMW Motorsport GmbH in 1973. Robert A. Lutz, lid van de Raad van Bestuur van BMW AG for Sales in 1972, verklaarde destijds: “Een bedrijf is als een mens. Als het aan sport doet, blijft het fit, enthousiast, effectiever en krachtiger.”

De racehistorie van BMW gaat natuurlijk veel verder terug dan 1972. Zelfs in de eerste decennia van de geschiedenis van BMW was het bedrijf al betrokken in diverse vormen van motorsport, bijvoorbeeld met onvergetelijke namen als Ernst Jakob Henne en Georg ‘Schorsch’ Meier. Zo won ‘Schorsch’ Meier in 1939 als eerste niet-Brit met zijn supercharged BMW in de Senior Tourist Trophy op het eiland Man.

En in 1976, precies 37 jaar later, vierden Helmut Dähne en Hans Otto Butenuth de vijfde plaats in de Production TT. In deze klasse tot 1000 cc zetten ze met hun BMW R 90 S de snelste tijd neer, maar door een daar geldende handicapregel stonden ze op de vijfde plaats in het klassement achter twee 250cc- en twee 500cc-machines. Toch werd deze vijfde plaats, ondanks de snelste tijd, als een overwinning gevierd.

75 jaar na het succes van ‘Schorsch’ Meier in de Senior TT, pakte Michael Dunlop in 2014 opnieuw de overwinning met BMW S 1000 RR. En in de jaren die volgden, drukte de RR zijn stempel op de Tourist Trophy met verdere overwinningen.

Maar ook buiten de gebaande paden zijn de BMW M kleuren vertegenwoordigd op BMW motorfietsen. Bijvoorbeeld op de BMW GS fabrieksmotoren waarmee Hubert Auriol en Gaston Rahier begin jaren tachtig de Parijs-Dakar Rally domineerden. Toch heeft het bij de motorafdeling nog best lang geduurd voordat de M aan motorfietsen werd gekoppeld. Dat gebeurde pas in 2018, toen de eerste 'M special equipment' en 'M performance parts' werden gelanceerd. 

Twee jaar later, in 2020 werd het allereerste M model bij BMW Motorrad gelanceerd, de M 1000 RR, de meest extreme superbike die door de Duitsers was ontwikkeld als homologatiemodel van het WK Superbike. De M 1000 RR maakte het afgelopen jaar zijn debuut in dat WK Superbike, met Michael van der Mark als rijder naast Tom Sykes.

De M 1000 RR 50 Years M, die visueel te herkennen is aan zijn 'Sao Paulo' gele lak en het speciale '50 Years BMW M' logo, is voor de gelegenheid standaard voorzien van het
M Competition Package, M Performance Parts, het exclusieve M Carbon pakket, een lichtere achterbrug van geanodiseerd aluminium, de ‘unlock code’ voor de M laptimer, de M Endurance onderhoudsvrije ketting, een accessoire-set voor de passagier en een cover voor het duozadel.

De BMW M 1000 RR 50 Years M kan alleen tussen 21 mei en 30 november 2022 worden besteld. Met een prijskaartje van € 44.780,37 is 'ie niet bepaald de speciale aanbieding van de week, maar dan heb je wel meteen het complete pakket, het enige wat daar nog aan toe kan worden gevoegd is het alarmsysteem van 250 euro.