Zoeken

BMW Concept 101: Duitse Bagger

22 mei 2015
Op de eerste dag van het Concorso d’Eleganza Villa d’Este aan de rand van het Comomeer heeft BMW een nieuw studieconcept gepresenteerd: Concept 101. Het concept, dat zijn naam dankt aan de cilinderinhoud van 101 cubic inches, is volgens BMW de interpretatie van eindeloze snelwegen en de droom van vrijheid en onafhankelijkheid - the American way of touring.

BMW Concept 101

Volgens Edgar Heinrich, hoofd van de design afdeling van BMW Motorrad, is Concept 101 het epitome van elegantie, power en luxe op twee wielen. Mooie woorden voor wat in de volksmond een BBMW Concept_101_06 BMW Concept 101agger fiets wordt genoemd, wat dan weer als baegger dient te worden uitgesproken, per slot van rekening heeft het segment zijn oorsprong in Amerika.

De nummer 101 is zoals gezegd een verwijzing naar de cilinderinhoud die 101 cubic inches, bovendien is Highway 101 niet ver van de design studios van BMW Group dochterbedrijf Designworks in Newbury Park, Californië. Daar was het waar de designers van BMW Motorrad in samenspraak met hun Designworks collega’s Concept 101 ontwikkelden.

Ola Stenegard, Hoofd Vehicle Design, BMW Motorrad:
We hadden een heldere visie toen we de motor ontwierpen. Onder het motto “The Spirit of the Open Road” wilden we een high-performance, emotionele en erg exclusieve zescilinder bouwen die elke rit tot iets bijzonders maken moest. Een fiets die het moment zo speciaal zou maken, dat je zou vergeten wat je eindbestemming ook al weer was.

BMW Concept_101_03

Concept 101 is zoals gezegd BMW’s interpretatie van het in de Verenigde Staten mateloos populaire Bagger segment, wat wordt gekenmerkt door lage lijnen, een brede tourkuip met ultra-lage ruit en lage, lange koffers, waardoor de kont extreem lang lijkt. Onmiskenbaar een Bagger is het niet moeilijk om de roots van de fiets te achterhalen, de overeenkomsten met de K1600 zijn zeker aan de voorkant overduidelijk.

Na het ontwerp kwam het concept tot leven in de werkplaats van Roland Sands, op nog geen uur van Newbury Park en in het hart van de Custom Scene van Los Angeles. Sands assembleerde de afzonderlijke onderdelen, die van aluminium, carbon fiber en zelfs hout zijn gemaakt, tot Concept 101, zoals het vandaag op het Concorso d’Eleganza Villa d’Este is onthuld.

BMW Concept 101 BMW Concept 101