Zoeken

Pierfrancesco Chili eregast Classic TT

12 augustus 2016
Mocht je er over een paar weken naar toe gaan: voormalig Grand Prix en WK Superbike coureur Pierfrancesco Chili is dit jaar een speciale gast van de Isle of Man Classic TT, die eind deze maand op de agenda staat. De Italiaan zal drie dagen op het festival aanwezig zijn.

Pierfrancesco Chili

Ondanks in het perscentrum van het TT circuit ooit met Carl Fogarty op de vuist te zijn gegaan is de bijna altijd goedlachse Chili extreem populair bij de Britse fans - en niet alleen bij de Britten. Reden voor de organisatie van de Classic TT, die in de week van de Manx Grand Prix plaatsvindt en steeds meer grote namen weet te trekken, om Chili dit jaar als speciale gast uit te nodigen.

Wereldkampioen werd hij nooit, maar ondanks dat mag Chili terugkijken op een indrukwekkende carrière. Zijn eerste succes kwam in 1985, toen hij Europees kampioen in de 125cc werd. Hij maakte daarna meteen z'n opwachting in de 500cc Grand Prix, waar hij na een jaar met Suzuki vijf jaar voor Honda reed. Zijn beste resultaat was in 1989, toen hij zesde in het kampioenschap werd en de Italiaanse Grand Prix op naam schreef.

In 1991 maakte hij de overstap naar de 250cc, waar hij twee jaar op een fabrieks-Aprilia en een jaar op een fabrieks-Yamaha reed. In 1992 werd hij derde in de eindstand, met drie raceoverwinningen. In zijn totale Grand Prix carrière stond Chili elf keer op het podium.

Zijn grootste roem behaalde Chili echter in het WK Superbike, waar hij al snel uitgroeide tot publiekslieveling die het leven van Carl Fogarty bij tijd en wijle aardig zuur wist te maken. Chili reed op Ducati en Suzuki fabrieksmateriaal, hij eindigde het kampioenschap nooit lager dan de achtste plaats. In 1998 en 2000 behaalde hij zijn beste resultaat, vierde in de eindstand. In totaal stond Chili 61 keer op het podium, waarvan 17 keer op het hoogste podest.

Het beloven voor de inmiddels 52-jarige Italiaan drie drukke dagen te gaan worden. Op vrijdag 26 augustus zal hij fans kunnen ontmoeten tijdens de Paddock Carnival Chat Show, op zondag staat het RST Legends Diner op het program en op zaterdag zal hij bij de start van de racedag van de Classic TT aanwezig zijn.