Zoeken

Pierer wil resterende aandelen KTM kopen

9 april 2016
Cross Industries AG, het bedrijf van Stefan Pierer dat met 51,4% grootaandeelhouder is van KTM, wil de resterende 0,64% aandelen die nog op de zogenaamde 'Dritter Markt' van de Vienna Stock Exchange zijn terugkopen. Volgens Pierer kan hierdoor de structuur van de kapitaalmarkt meer worden gestroomlijnd.

Stefan Pierer

Mocht je de laatste jaren in een grot hebben geleefd, het gaat goed met KTM. Het afgelopen jaar noteerde de fabrikant uit Mattighofen voor het vijfde jaar op rij een flinke groei en werden maar liefst 180.801 motoren verkocht, een groei van 14% ten opzichte van 2014. Bovendien werd voor het eerst een omzet van meer dan 1 miljard euro gemaakt. De winst voor belastingen groeide naar 95 miljoen euro (+26,2%), ofwel 9,3% van de omzet. KTM investeerde maar liefst 110 miljoen euro.

Om in de toekomst de structuur van de kapitaalmarkt meer te stroomlijnen heft KTM's moederbedrijf Cross Industries AG nu aangekondigd de resterende 0,64% aandelen van KTM AG te willen kopen die nog steeds op de zogenaamde 'Dritter Markt' van de Vienna Stock Exchange, de Oostenrijkse beurs, worden verhandeld. Stefan Pierer en zijn partner Rudi Knünz zijn 100% eigenaar van Cross Industries.

Momenteel bezit Cross Industries 51,4% van de aandelen van KTM AG, terwijl de Indiase partner Bajaj Auto 47,96% van de KTM AG aandelen heeft. De resterende 0,64% is een overblijfsel van de 1995 beursnotering van KTM door Pierer en Knünz, vier jaar nadat zij het failliete merk in 1992 overnamen en weer levensvatbaar wisten te maken in wat misschien wel de meest miraculeuze Lazarus act is uit de motorgeschiedenis.

Door KTM AG van de beurs te halen kunnen Pierer en Knünz zich concentreren op de beursgang van Cross Industries AG op de Vienna Stock Exchange in de nabije toekomst. In het plan is eveneens opgenomen om WP AG, eigenaar van WP Suspension, van de beurs te halen. 0,29% van die aandelen zijn nog op die 'Dritter Markt' Exchange, met 99,71% van de aandelen in handen van Cross KraftFahrZeug.

Cross Industries AG is tevens eigenaar van Husqvarna, een separaat bedrijf waarin Bajaj geen aandeel heeft - op 31 januari 2013 werd Husqvarna door BMW aan Pierer Industrie AG, het privé bedrijf van Stefan Pierer, verkocht. De Cross Industries Group omvat ook KISKA ontwerp, dat verantwoordelijk is voor het design van alle nieuwe KTM's en Husqvarna's, en Pankl Products dat componenten voor motor/aandrijvingen maakt en Durmont, een specialist op het gebied van bekledingen.

Tot slot is het voor 49% eigenaar van Wethje Carbon Composites, nadat Pierer 51% van het bedrijf aan Mitsubishi verkocht, globaal marktleider van composiet materialen uit japan, om zich van toevoer van ruwe materialen te verzekeren.

Stefan Pierer:
Ik geloof dat het goed zal worden ontvangen, omdat het iemand die gecharmeerd is van wat met met KTM of WP, of elk van onze andere activiteiten doen in staat stelt om erbij betrokken te raken door een aandeelhouder te worden. Ik geloof dat investeerders erg blij zullen zijn om een serieus industrieel bedrijf op de beurs te zien naast makelaars, banken en hedge fondsen.