Zoeken

Honda roept CX1300 terug in de VS

28 december 2017
Honda heeft in de VS een terugroepactie uitgeschreven voor de CX1300, de extreme cruiser die aan de andere kant van de Atlantische Oceaan onder de naam Fury op de markt is gezet. De ophangbeugel van de tank is mogelijk niet goed gelast, waardoor de tank kan scheuren.

Afgelopen najaar werd er in de Verenigde Staten twee keer melding gemaakt van een lekkende benzinetank, eerst op 22 september bij een 2010 model, op 24 oktober gevolgd door exact hetzelfde probleem bij een 2016 model. 

Onderzoek van Honda wees uit dat gedurende 1 dag van productie van de benzinetanks een onderbreking van het productieproces het mogelijk maakte dat de tanks het lasstation konden passeren. Doordat de tanks niet waren afgelast waren de montagebeugels enkel met de hechtlassen aan de tank bevestigd. 

Eenmaal blootgesteld aan trillingen van motorblok en wegcondities zullen de hechtlassen snel doorscheuren, waardoor de benzine uit te tank zal gaan lekken. Hoewel in het extreme geval de motor zelfs in de brand zou kunnen vliegen zijn hier geen meldingen van bekend. 

Uit Honda's administratie bleek dat de foutief gelaste benzinetanks niet alleen in nieuwe 2017 modellen zijn gebruikt, maar ook bij aftersales als los onderdeel voor 2010 en 2016 Fury's te zijn verkocht. In totaal zijn volgens Honda slechts 20 Fury's getroffen door het probleem. Vooralsnog lijkt de recall te zijn voorbehouden aan de Verenigde Staten alleen.