Zoeken

Harley CEO reageert op oproep tot boycot van Trump

17 augustus 2018
Harley-Davidson's grote baas Matt Levatich heeft gereageerd op de laatste tweet van de Amerikaanse President Trump, waarin hij tot een boycot van het merk uit Milwaukee heeft opgeroepen. Harley's CEO noemt Trumps anti-Harley retoriek misinformatie.

In het begin van zijn presidentschap was hij nog lovend over Harley-Davidson, maar sinds de aankondiging van Harley als gevolg van de door Trump ontketende handelsoorlog een deel van de productie naar locaties overzee te gaan verplaatsen heeft de Amerikaanse president een spervuur aan agressieve tweets verstuurd. 

De boze tweets van Trump, die als kandidaat en president populistische retoriek gebruikt om bedrijven aan te vallen die in andere landen produceren en bedrijven die investeren in de VS de hemel in te prijzen, bereikten afgelopen zondag een nieuw hoogtepunt toen Trump zei dat hij een boycot zou steunen als Harley z'n productie overzee verplaatst.

De tweet van Trump kwam een dag nadat hij een groep motorrijders die hem steunen op zijn golfbaan in Bedminster, New Yersey, had verwelkomd en in een artikel in de New York Times enkele Harley rijders in Sturgis waren geciteerd die kritiek hadden op de plannen van Harley-Davidson. 

"We bevinden ons momenteel in het middelpunt van een verhitte politieke discussie over eerlijke handel," zei Levatich dinsdag in een memo die naar het personeel en dealers was verstuurd. "Er blijft misinformatie circuleren met betrekking tot deze issue en ik wil de feiten over Harley-Davidson waar jullie trots op kunnen zijn én kunnen delen met geïnteresseerde klanten herhalen en delen."

Sinds de aankondiging van Harley-Davidson heeft Trump het op Harley voorzien. In juni beschuldigde hij Harley ervan de handelstarieven als een excuus te gebruiken om banen naar het buitenland te verplaatsen. In werkelijkheid had Harley daarvoor al aangekondigd een fabriek in Missouri te sluiten en een fabriek in Thailand te gaan bouwen. 

Volgens Levatich verkoopt Harley in de Verenigde Staten geen motoren die overzee zijn geproduceerd, en zal dat ook niet gaan veranderen. "De enige reden dat we anders hebben geïnvesteerd is om competitief te kunnen blijven in markten waar we last hebben van de hoge invoertarieven," zei Levatich in de memo. "Het bedrijf neemt momenteel de kosten van de Europese tarieven voor z'n rekening, rond de $90 miljoen tot $100 miljoen per jaar, maar we kunnen deze kosten niet oneindig blijven dragen."

Het Europese invoertarief van 25% op Harley-Davidson motoren was door de EU afgeroepen als reactie op de invoerheffing van Trump op staal en aluminium, en kost de Amerikaanse fabrikant naar schatting zo'n $2.200 per motor die naar Harley's tweede markt wordt verscheept. Harley heeft nog niet aangegeven waar de productie van Harley's voor de Europese markt naar toe zal worden verplaatst.  

Bron: Bloomberg