Zoeken

Bosch Two-wheeler and Powersports: nieuwe businessafdeling om positie motormarkt te versterken

2 april 2015
Bosch wil zich herpositioneren op de snel groeiende wereldmarkt voor motoren. Het technologie- en dienstenbedrijf bundelt alle motoractiviteiten – van veiligheidssystemen, aandrijfsystemen tot display-instrumenten - in een nieuwe businessafdeling: “Two-Wheeler and Powersports”.

Bosch BBM

Het doel van de nieuwe businessafdeling is nog beter tegemoet te komen aan de individuele eisen van motorfabrikanten wereldwijd. Bovendien plant Bosch zijn productfolio en expertise in de markt van systeemoplossingen voor tweewielers verder uit te breiden en te verstevigen.

Dr. Dirk Hoheisel, lid van de Raad van Bestuur van Robert Bosch GmbH:
Technologie van Bosch voor meer efficiëntie en meer veiligheid moet in de toekomst niet alleen in elke auto, maar ook op elke motor aanwezig zijn. We streven ernaar ook marktleider te worden als toeleverancier in de motorenmarkt.

“Two-Wheeler and Powersports” behoort tot de divisie Mobility Solutions. Met hoofdkwartier in Yokohama (Japan), het hart van de internationale motorfietsindustrie, en vestigingen in de Verenigde Staten, Europa, India en China heeft Bosch een wereldwijde aanwezigheid. Naast gemotoriseerde tweewielers, wil Bosch zich ook gaan richten op speciale markten, zoals quads en water- en sneeuwscooters. De afdeling, die start met 40 medewerkers, kan rekenen op de steun van een wereldwijd netwerk van enkele duizenden collega’s en de productiecapaciteit van de divisie Mobility Solutions.

Verwachte verdubbeling van de markt in vijf jaar
Wereldwijd stijgt de behoefte aan betaalbare mobiliteit en dat heeft ook een effect op de vraag naar motorfietsen. Studies tonen aan dat tegen 2021 wereldwijd jaarlijks meer dan 160 miljoen tweewielers geproduceerd zullen worden – een derde meer dan vandaag.

Hoheisel vervolgt:
Het relevante marktsegment voor Bosch, met name veiligheidssystemen, aandrijfsystemen en display-instrumenten, zal de komende vijf jaar verdubbelen. De grootste groei zal plaatsvinden in Azië. Studies voorspellen dat in 2021 ongeveer 90 procent van alle gemotoriseerde tweewielers in China, India en Zuid-Oost-Azië geproduceerd worden. Dat marktsegment bestaat met name uit kleine motoren met een cilinderinhoud tot 250 cc, een van de meest voorkomende transportmiddelen in grote delen van Azië.

De motor van de toekomst is veilig, schoon en geconnecteerd
De onderdelen van Bosch bedienen het volledige aanbod van tweewielers: van het goedkopere prijssegment in Azië tot krachtige motoren van meer dan 1.000 cc die met name in Europa, Japan en Noord-Amerika erg in trek zijn. De nieuwe businessafdeling biedt veiligheidsoplossingen voor motoren zoals ABS en Motorcycle Stability Control (MSC).

Bosch is marktleider voor veiligheidssystemen voor motoren. Daarnaast bevat het portfolio ook elektronisch gecontroleerde injectiesystemen, aandrijflijncomponenten voor elektrische tweewielers en interfaces voor het connecteren van motoren met smartphones of tablets, evenals geconnecteerde cloud-diensten.

Al deze functies bieden een oplossing voor de meest dringende uitdagingen van de wereldwijde motorenmarkt: heel wat landen voeren strengere emissienormen in en steeds meer motorrijders zijn betrokken bij dodelijke ongevallen. Alleen al in 2010 kwamen wereldwijd meer dan 285.000 mensen om bij motorongevallen. Volgens het Duitse GIDAS kan ABS een kwart van alle motorongevallen met letsels of dodelijke afloop helpen voorkomen. Daarnaast heeft ook MSC een positief effect op twee derde van alle ongevallen die zich in bochten voordoen als gevolg van een onoplettendheid van de bestuurder.

Moderne Bosch-technologie vermindert het brandstofverbruik
Naast veiligheid en rijplezier zijn een lager brandstofverbruik en connectiviteit de drijfveren van de motorbusiness bij Bosch. In Azië zijn veel tweewielers met verbrandingsmotoren nog steeds uitgerust met een eenvoudige carburator, terwijl Bosch een elektronisch gecontroleerd injectiesysteem gebruikt. Het gebruik van dergelijk systeem kan afhankelijk van de omstandigheden en de omgeving tot 16 procent brandstof besparen.

Tegelijkertijd brengt Bosch met zijn oplossingen voor motormanagement tweewielers ook digitale intelligentie bij. In combinatie met een app op de smartphone maken deze oplossingen het mogelijk de startonderbreker te activeren of het interne foutgeheugen te lezen. Bosch levert ook Bluetooth-interface en geconnecteerde controle-eenheden voor deze toepassingen.