Zoeken

Autopilot baart motororganisaties zorgen

19 oktober 2016
De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV), Motorrijders Actie Groep (MAG) en de Federation of European Motorcyclists’ Associations (FEMA) hebben hun zorgen geuit over recente incidenten met Tesla’s ingeschakelde Autopilot.

De drie belangenorganisaties hebben gezamenlijk een brief opgesteld richting RDW om duidelijk te krijgen of de automatische systemen in bijvoorbeeld de Tesla getest zijn met motorrijders en andere kwetsbare verkeersdeelnemers.
 
De directe aanleiding voor deze brief is een ongeval op 27 juli 2016 op de E18 in Noorwegen. Hierbij werd een motorrijdster vanachter aangereden door een Tesla met ingeschakelde Autopilot. De motorrijdster raakte bij dit ongeval zwaargewond. 
 
Al in maart 2016 heeft de FEMA vragen gesteld aan de RDW over het afgeven van vergunningen voor het testen van autonoom rijdende voertuigen of met vergaande voertuigondersteuning, zonder dat duidelijk is of de hierbij gebruikte systemen met motorfietsen en andere kwetsbare verkeersdeelnemers zijn getest. Op deze vragen is nooit een concreet antwoord gekomen.
 
Temeer omdat de RDW de Europese typegoedkeuring voor bijvoorbeeld de Tesla heeft afgegeven willen KNMV, MAG en FEMA nu duidelijkheid hebben over de manier waarop de RDW de automatische systemen test en eist dat er tijdens deze tests rekening wordt gehouden met motoren en andere kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers.
 
Zolang de veiligheid van het overige verkeer niet gewaarborgd kan worden geven zij de RDW in overweging de typegoedkeuring voor voertuigen met bestuurder-ondersteunende systemen in te trekken.