Zoeken

Test: 1914 Henderson Four

Hoewel de eer van Amerika’s eerste viercilinder motorfiets naar de in 1909 geïntroduceerde Pierce Four ging, was het doel van de in Schotland geboren gebroeders William G. en Thomas W. Henderson toen ze in 1911 de Henderson Motorcycle Co. in Detroit oprichten de productie van een luxueuze, betrouwbare viercilinder die substantieel beter was dan al het andere op de markt. Waar Tom Henderson een financiële wizard was, bleek broer Bill een van de beste engineers in de begindagen van de Amerikaanse motorindustrie te zijn. De ongekende luxe en kwaliteit van hun ontwerpen zetten alles dat door Europese fabrikanten op de markt was gezet in de schaduw, waardoor de Henderson motoren tot 'tweewieler Cadillacs’ werden gedoopt.

Test: 1910 Pierce Four

Verrassend luxueus voor die tijd was de 1909 Pierce de eerste in de Verenigde Staten geproduceerde viercilinder motorfiets. In een tijd waar de meeste motoren niet meer waren dan een fietsframe met een- of tweecilinder aandrijving, was de Pierce substantieel anders, zelfs avant-garde. Met z’n massieve stalen buisframe waarmee de fiets zich direct van z’n concurrenten onderscheidde blonk de viercilinder motor ook uit in verhoudingsgewijze souplesse, wat leidde tot z’n bijnaam de ‘Trillingsvrije Motor.’

Motor Speciaal: de Indian van Lout Sondaar

‘Oh Lout, ik ben zó trots op je!’. Stralend kijkt de kleine, inmiddels hoogbejaarde maar uiterst vieve vrouw haar man aan, die glunderend van de rokende en stampende Indian afstapt. Zelfs de oude V-twin lijkt zelfgenoegzaam en zeer voldaan te grijnzen, voor zover een bijna negentig jaar oude motorfiets daartoe in staat is. Kleine wondertjes gebeuren iedere dag. Maar dit keer waren we er zelf bij en dan is het wel heel bijzonder.

Motor Speciaal: Norton 16H

Te koop: Norton 16H van eerste eigenaar. Ook in 1993 is het al heel uniek dat een vijftig jaar oude motor uit de eerste hand wordt aangeboden. Reden genoeg dus voor verzamelaar Jan Bosveld om onmiddellijk naar Gouda af te reizen.