Zoeken

Verslag BMW GS Trophy 2012

Derde editie

8 januari 2013
Inhoudsopgave
Verslag BMW GS Trophy 2012
Derde editie
Geconcentreerde spanning
Krachtvergende speciaal-proeven
Marathon-dag
Informatie

BMW GS Trophy 2012

Voor de inmiddels derde editie van de BMW GS Trophy hadden de organisatoren onder leiding van Tomm Wolf zich weer iets nieuws voorgenomen: na Tunesië 2008 en Zuid Afrika 2010 BMW GS Trophy 2012voerde de sportieve veelzijdigheids- en teambeproeving ditmaal naar Zuid Amerika, Patagonië om precies te zijn. Waren de eerste edities met tien teams al rijkelijk belegd, dit jaar bestond de Trophy uit een leger van 15 teams, waarin 45 rijders uit 19 nationaliteiten vertegenwoordigd waren. Om nog maar te zwijgen van de vloot aan begeleiders met Marshalls, artsen, monteurs en bagagetransporteurs. Voor de uit zeven dag-etappes bestaande GS Trophy moesten alle deelnemers zich bij Nationale selectiedagen vooraf kwalificeren, om als GS-landenteam naar Chili en Argentinië af te reizen. Voor Duitsland en het Alpenteam vond deze BMW Motorrad GS Challenge selectiedagen in juni 2012 plaats in Niedereschach, in het kader van de Touratech Travel Events. Hier werden Alexander Métaver uit Stuttgart en Thomas Donnecker (Baden Soden), twee herhalingsdeelnemers uit 2008 resp. 2010 evenals nieuwkomer Tobias Weiser (Diez) geselecteerd.

Tijdens het laatste deel van de wereldwijde aanlooproute naar de Trophy, de gezamenlijke busrit van het vliegveld in Temuco naar het basiskamp in Trailanqui, loenste menig deelnemer naar de vermeende concurrenten om vooraf zijn eigen kansen in te schatten – daarbij is de GS Trophy geen wedstrijd in de zin van het woord, maar een met veelzijdigheidsbeproevingen gespekte uitdaging die de teamgeest centraal stelt.

BMW GS Trophy 2012De 45 F 800 GS'en staan spik en span op hun nieuwe berijders te wachtenIn Trailanqui, goed 730 kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago de Chile, stonden de goed geprepareerde en van naamborden en landvlaggen voorziene BMW F 800 GS motoren al op hun rijders te wachten. Zo kon iedereen snel zijn eigen fiets vinden en de motor qua stuur, voetsteunen en hendels naar eigen smaak en voorkeur aanpassen. Nadat de tenten voor het rennerskwartier waren opgebouwd bereidde Tomm Wolf de deelnemers met een toespraak in het avonduur mentaal voor op het komende avontuur: “We raden jullie aan, op alles voorbereid te zijn. We beginnen op 300 meter zeespiegelhoogte en rijden dwars door het Andes gebergte op 2.700 meter hoogte, er zullen veel waterdoorkruisingen zijn, we rijden op eindeloze pisten en misschien is er zelfs sneeuw. De route gaat door oude bossen, voorbij aan vulkanen en mogelijk ook door zand…” Na afloop van de toespraak gaat iedereen vroeg naar bed, daar de trip naar het basiskamp op zich al vermoeiend was geweest.

GS Trophy_2_4
Dagelijks ochtendritueel, het inpakken en in de vrachtauto deponeren van de bagage.