Zoeken

Reisverhaal: per Baja door Laos

Pagina 5

15 juni 2005
Inhoudsopgave
Reisverhaal: per Baja door Laos
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5

Het Zuiden

De Baja voor het zuidelijk deel van Laos.

De omgeving van Champasak.

Vliegen en weer rijden
Per vliegtuig gaan we naar het zuiden. We beginnen in Pakse. Ook hier doen we weer ons uiterste best om zo'n Baja te bemachtigen, wat uiteindelijk ook lukt. Vanuit Pakse maken we in een paar dagen een klein rondje door het zuiden. Het zuiden is veel warmer en minder groen dan het noorden van Laos. Tevens liggen er veel minder asfaltwegen en zodoende moeten we meer onverhard rijden. Yes!

Een tankhutje.

Tanken

Bijzonder leuk is het tanken. Er zijn geen benzinestations zoals in Europa. Iedereen mag een 'benzinestation' beginnen. Dit bestaat meestal uit 2 vaten (diesel en benzine) waaruit de brandstof omhoog gepompd wordt. Om deze twee vaten is een houten hutje gebouwd, waar dan door de eigenaar een Shell logo is op geschilderd. Na het tanken wordt de slang afgekoppeld en omhoog gehouden, want dat laatste beetje in de slang is ook van jou!

De slang wordt omhoog gehouden voor het laatste beetje benzine.

We bezoeken o.a. Champassak. Om hier te komen moet je met een pontje over de rivier. Echter, met een motorfiets mag je niet op de 'gewone' pont, maar moet je op een pontje dat bestaat uit twee kano's met daartussen een houten vlondertje. En om er op en af te komen moet je over twee vrij gammele plankjes rijden. Dat zie ik mij met mijn Varadero niet zo snel doen.

Het afrijden van het pontje.

Bij Champasak ligt het Wat Pou complex. Dit is de tegenhanger van het veel bekendere Angkor Wat complex in Cambodja. Het Wat Pou complex is helaas erg vervallen, maar een hele hoop Italianen zijn dit complex aan het opknappen. Over 5 jaar zal waarschijnlijk weer in goede staat hersteld zijn.  

Afscheid nemen
We moeten terug naar Pakse om de motor in te leveren en daar vandaar uit terug naar Bankok. Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van de Baja en van Laos. Een prachtig land met vrolijke en blije mensen. Maar het vooruitzicht is niet slecht. Op naar het ook prachtige Nieuw-Zeeland.

Best een stoere brommert zo'n Baja.