Zoeken

Reisverhaal: per Baja door Laos

Pagina 2

15 juni 2005
Inhoudsopgave
Reisverhaal: per Baja door Laos
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5

Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van Laos met 400.000 inwoners. Hoewel dit de grootste stad van Laos is, heb je het idee door een klein stadje te lopen. Er is geen hoogbouw, er zijn geen verkeersopstoppingen en er hangt een relaxte sfeer. Kan ook bijna niet anders, want overal waar je kijkt zie je wel reclame voor het nationale bier; Beer Lao. Parasols, uithangborden, glazen en iedereen lijkt met zo'n Beer Lao T-shirt rond te lopen. Die T-shirts krijg je dan ook gratis bij b.v. een maaltijd in een restaurant. Beer Lao wordt dan ook met grote hoeveelheden door de plaatselijke bevolking gedronken en je moet je aanpassen aan de gewoontes van het land, nietwaar?

De dorpjes waar je doorheen rijdt.

Na Vientiane zijn we naar Vang Vieng gereden. Na wat 'wen-kilometers'valt me op, dat dit toch wel een erg fijne motorfiets is. Voor de duo is het inderdaad iets minder comfortabel, maar wel te doen. Halverwege de rit naar Vang Vieng beginnen de bergen en dan word ik blij. De motorfiets stuurt goed, trekt goed, veert goed en de weg is redelijk goed. Omdat Laos zeer dun bevolkt is, is er ook amper verkeer. Er wonen slecht 6 miljoen mensen in een land dat 8 maal zo groot dan Nederland is. Wel schrik ik, als ik voor de eerste keer een man met Kalashnikov langs de kant van de weg zie lopen. Dit schijnt echter vrij normaal te zijn. Uit de Vietnam oorlog is veel oorlogstuig overgebleven en zo'n Kalashnikov gebruiken ze gewoon om te jagen. Niets om je zorgen over te maken. Het landschap, waar we doorheen rijden is overweldigend . Waar je ook kijkt is het groen, af en toe onderbroken door een klein dorpje. Die dorpjes moet je wel rustig passeren, want er leeft nogal veel pluimvee met zelfmoord neigingen. Kippen doen er echt alles aan om zich voor je voorwiel te werpen. Uitwijken heeft geen zin, want ze zijn nogal snel en wendbaar. De remedie is langzaam rechtdoor te blijven rijden en er het beste van te hopen. Gelukkig hebben we geen kip doodgereden.

De prachtige omgeving van Vang Vieng.

Vang Vieng is een toeristisch plaatsje aan een rivier, met veel hotels en restaurants. Aan de andere kant van de rivier ligt het landschap, wat Vang Vieng zo toeristisch maakt. Geweldig mooie bergen, die uit het niets uit de grond lijken op te rijzen. Om naar die overkant te komen kan je gebruik maken van houten bruggen die elk seizoen weer opnieuw worden opgebouwd. Voor het regenseizoen worden ze weggehaald, aangezien de bruggen anders toch zouden wegspoelen. In Vang Vieng hangt nog een beetje een hippiesfeer. Voor veel mensen die naar Laos komen lijkt Vang Vieng het eindstation,. Beetje bieren, beetje blowen, hooguit in een binnenband de rivier afdrijven en voor de rest niks doen.